Prao blir kvar i Västervik

Hälften av länets kommuner funderar på att avskaffa praoveckorna för högstadieungdomar, och i stället satsa på fler studiebesök och företagsbesök i skolorna. Men i Västerviks kommun blir praktiken kvar tills vidare.

Västervik2006-11-06 00:25
- Vi har överhuvudtaget inte diskuterat att lägga ner praon, säger Mats Hugosson(c), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Västervik.
Men konkurrensen om praktikplatserna i Västervik har blivit tuffare. Förutom högstadieskolorna vill också gymnasiet och komvux att eleverna får kontakt med arbetslivet. Även arbetsförmedlingen söker med ljus och lykta efter fler praktikplatser.
- Vi har upptäckt att det har blivit tuffare att hitta praktikplatser för högstadieungdomarna eftersom fler grupper vill in på arbetsplatserna.
Mats Hugosson är öppen för att utveckla innehållet i praotiden för skolungdomar.
- Man kan kanske förbättra formerna. Till exempel skulle en orientering i entreprenörskap kunna innebära att eleverna får kontakt med företag, och det ser vi som värdefullt. Det här är något man skulle kunna börja med redan i förskolan.
Högskolecentrum i Västervik startar hösten 2008 en högskoleutbildning i entreprenörskap. Här finns det möjliga former till samarbete i framtiden, tror Hugosson.
- På tjänstemannanivå ser man över om det skulle kunna gå att få en gemensam koppling mellan Högskolecentrum och skolorna.
På Ellen Keyskolan i Västervik tycker man att praoperioden är värdefull för att eleverna ska få en inblick i arbetslivet. Samtidigt tar allt färre arbetsgivare emot skolans elever.

- Det är en stor press inom arbetslivet, och det har vi förståelse för. Men vi tycker att det viktigt att man inte stänger ute de här ungdomarna från arbetsmarknaden, säger studie-och yrkesvägledare Karin Göthberg.
- Som det är nu trängs ungdomarna undan. Det är bättre att man får en tidig möjlighet till kontakt med arbetslivet än att praktikmöjligheterna skjuts fram till dess ungdomarna är 20-25 år.
För att förbättra situationen vill skolan öka kontakten med arbetsgivarna och förklara betydelsen av praon.
- Man skulle kunna samla krafter bland köpmannaföreningen och företagsföreningar för att få upp frågan på bordet, i stället för att ta bort praon. Vi vill visa att den har betydelse för att eleverna ska kunna göra ett bättre val till gymnasiet. De unga är ju framtidens arbetskraft.
Under höstterminen är skolans drygt 160 niondeklassare ute på två veckors prao.
- Populära praoplatser är affärer, restauranger och kaféer. Men många vill också vara på sjukhuset och inom barnomsorgen.
De allra flesta högstadieelever är positivt inställda till praktikperioden.
- De flesta elever vill ha längre praotid. De tycker att skolan är för teoretisk, säger Karin Göthberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om