Konsulten, som har en yrkesbakgrund som präst, kallades in för att utreda den psykosociala miljön i Västerviks församling förra året. Han skulle hjälpa till att lösa de konflikter som fanns i församlingen, där enskilda medarbetare kände sig trakasserade.
Insatsen bestod bland annat i enskilda samtal med medarbetare, och att konsulten deltog i personalsamlingar. Det var vid en sådan samling som en medarbetare kände att hon kränktes.
- XX bröt mot sin tystnadsplikt, och kränkte YY inför hennes kollegor. Det YY sade i enskilda samtal hade XX lovat att inte föra vidare till hennes kollegor, skriver kvinnans fackliga ombud.
Det fackliga ombudet skriver i anmälan att konsultens agerande är en bidragande orsak till att kvinnan i dag är sjukskriven på deltid. Det fackliga ombudet skriver att kvinnan fått förtroende för konsulten, och hoppats få stöd av honom inför det kommande arbetet. Istället kände hon att hon blev angripen under personalsamlingen.
VT har talat med konsulten. Han har själv inte läst anmälan och vill inte kommentera den. Däremot känner han till att kvinnan var besviken på hans agerande efter personalmötet.
Känner du i efterhand att det var något som du gjorde fel i den situationen?
- Nej, inte som jag ser det nu, svarar han.
En fråga som domkapitlet kommer att få ta ställning till är vilken roll mannen hade i sin konsultinsats. Han är prästvigd, och utbildad psykoterapeut. Båda är yrken med tystnadsplikt vid själavårdande- och patientsamtal. Frågan är dock om han hade någon av de yrkesrollerna vid sin insats i Västerviks församling.
- Jag var där som konsult, inte som präst, säger han.