Utbildningen IVPA, i väntan på ambulans, har pågått sedan i mars. Alla brandmän i kommunen, 130 personer inklusive alla deltidsbrandmän i de mindre orterna, har utbildats i hantering av defibrillator, eller hjärtstartare som den oftast kallas.
På måndag är det premiär att jobba skarpt med denna utrustning. Då finns alltid hjärtstartaren med i brandbilarna för att användas i väntan på ambulansen. För att så snabbt som möjligt få i gång hjärtan som stannat.
Räddningstjänsten, i synnerhet på landsbygden, är oftast på plats en bra stund före ambulans.
- Blir man som yrkesperson, alltså brandman, kallad till ett larm måste man ha utbildning i hantering av hjärtstartaren, säger brandmästare Peter Helge på Räddningstjänsten i Västervik.
En röst i hjärtstartaren talar i steg för steg exakt om vad man ska göra med den livlösa personen. Det är bara att följa instruktionerna.
Elstöten som ges är oerhört kraftig och får hjärtmuskeln att dra ihop sig och sedan förhoppningsvis börja arbeta igen.
Den som tagit i ett elstängsel vet att man då får en rejäl stöt. Där är den elektriska energin ändå bara 3-4 joule. I en hjärtstartare är energin hundra gånger kraftigare - 360 joule!
- När en person drabbas av hjärtstillestånd är det svårare att rädda liv utan nödvändig utrustning, säger Peter Helge som dock samtidigt betonar att alla insatser, även vanlig hjärt/lungräddning (HLR), är lika viktiga för att få liv i en person.
- Två djupa inblåsningar av luft varvas med trettio relativt snabba kompressioner mitt på bröstet.
Förhandlingar mellan landstinget och Västerviks kommun om samarbetet mellan ambulanssjukvården och den kommunala räddningstjänsten har dragit ut på tiden.
Alla parter är nu glada över att man äntligen nått en lösning och kunnat inleda detta viktiga samarbete.
- Nu kan vi börja åka på larm där man blivit larmad till just IVPA-händelser, säger Peter Helge.
Lärare från ambulanssjukvården har varit sjuksköterskorna Melker Engström, Henrik Ryheden, Martin Regnell samt ambulanschefen Suzanne Axelsson.
- Varje minuts hjärtstillestånd där ingenting alls görs minskar överlevnadschansen med tio procent. Efter tio minuter är chansen att klara sig nästan noll, säger ambulanssjuksköterskan Melker Engström.
- Våra hjärtstartare kommer att rädda liv och även förebygga hjärnskador på grund av syrebrist. Nu får vi bara hoppas att räddningstjänsten inte drabbas av flera ekonomiska nedskärningar så att IVPA-verksamheten får stryka på foten, säger Peter Helge.