Pressar priserna för konferenser
Folkhögskolor ska gynnas när landstingets personal åker på kurs.
Utöver priset för själva konferensen tillkommer utgifter för resor till och från anläggningen.
- Vi har en skyldighet att medarbetarna får fortbildning, men det är viktigt att det inte blir under extravaganta former, säger landstingsdirektör Johan Assarsson.
- Ibland vill kanske någon chef även göra en personalsocial åtgärd och det måste man ha förståelse för, fortsätter han.
Johan Assarsson menar att kostnaderna har rusat iväg eftersom tydliga budgetramar för konferensverksamhet har saknats.
- Men nu när vi ska spara pengar är dessa kostnader under luppen. Alla konferenser ska granskas av högre chefer och nyttan måste beskrivas innan resan beviljas.
Under årets första fem månader har landstingspersonalen anlitat olika kurs- och konferensanläggningar för 8,9 miljoner kronor. Enligt en försiktig prognos innebär det att utgifterna är på väg nedåt.
Nu hoppas landstinget ytterligare kunna strama åt kostnaderna genom att anlita billigare konferensanläggningar i länet. I en nyligen avslutad upphandling har fler anbud än tidigare strömmat in.
- Syftet med upphandlingen är att sätta lite press på de aktörer som finns i länet. Många anläggningar med höga priser kommer bli tvungna att anpassa priserna för att vi ska välja dem. Genom det här avtalet ska man lätt kunna hämta in en kostnadsminskning på 25 procent, säger landstinget upphandlare Per Palmgren.
Bland de 26 konferensanläggningar som landstinget nu har skrivit avtal med, finns tre av landstingets egna folkhögskolor med som de bästa alternativen.
De tre folkhögskolorna i Vimmerby, Gamleby och på Öland anses mest prisvärda för både dagkonferenser och övernattningar. Genom att ranka anläggningarna hoppas landstinget göra sina verksamhetschefer mer prismedvetna.
- Vi har velat tydliggöra att landstinget kan sänka sina kostnader betydligt genom att utnyttja folkhögskolorna. Beroende på olika faktorer kan ibland en annan anläggning vara bättre för att konferensen ska bli lyckad, men vår förhoppning är att folkhögskolorna kan ta hand om en hel del dagkonferenser.
Till de dyraste anläggningarna hör Stufvenäs i Kalmar, Gränsö slott i Västervik och Slottshotellet i Kalmar.
- Valet av anläggning beror på vilken typ av konferens man har, men troligen kommer volymerna att minska på de dyrare anläggningarna, säger Per Palmgren.
Konferenserna inom länet står för 8-9 miljoner av den totala kostnaden för kurser och konferenser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!