Privatisering går trögt i Kalmar län

Kommunerna lägger ut jämförelsevis liten del av verksamheten på entreprenad i privat regi.

Foto: MAGNUS GLANS Friskolan i Västrum är ett exempel på privat verksam på det offentliga området i Västerviks kommun.

Foto: MAGNUS GLANS Friskolan i Västrum är ett exempel på privat verksam på det offentliga området i Västerviks kommun.

Foto:

Västervik2005-02-19 00:25
En allt större del av verksamheten i Sveriges kommuner och landsting läggs ut på privat entreprenad. Men ökningen är långsam och i Kalmar län är andelen näst lägst i landet när det gäller kommunerna. Landstinget placerar sig något högre på listan men betydligt under genomsnittet.
Totalt i Sverige är det mindre än tio procent av kommunernas och landstingens kostnader som läggs på privat entreprenad. Störst andel är i kommunerna i Stockholmsregionen med omkring 20 procent.
Västerviks kommuns andel av verksamhet i privat regi är 5,8 procent, vilket är på den övre delen av listan för länets tolv kommuner. Bland kommunerna i Kalmar län har andelen privatentreprenader minskat en liten aning från förra året.
Kalmar läns landsting har där-
emot ökat lika mycket under samma period.
Under 2003 fördes en intensiv debatt om konkurrensutsättning av Västerviks sjukhus, men beslutet blev att inte privatisera sjukvården. Privatisering har skett i vissa landsting, ?under omfattande kontroverser? konstateras i undersökningsrapporten.

Stat, kommuner och landsting står med sin konsumtion och investering för ungefär en tredjedel av BNP, enligt SCB. De totala utgifterna för kommunerna i Sverige var 420 miljarder kronor 2003. Av dessa gick 38 miljarder kronor till privata företag, föreningar och kooperativ.
Av landstingens totala kostnader gick 16 miljarder under förra året till privata företag. Köp av primärvård skedde för 4,8 miljarder kronor totalt i landet. De regionala skillnaderna är stora, allt ifrån 1,3 procent i Västerbotten till 18,6 procent i Stockholm.
De statliga och kommunala bolagen omsatte 428 miljarder kronor år 2003. Där menar man i Svenskt Näringsliv att det finns en potential på 300 miljarder kronor för privat verksamhet i stället.
Andelen anställda i offentlig och privat verksamhet har också granskats. Omkring fem procent av de anställda i slutenvård, grundskola och gymnasium finns hos privata arbetsgivare men 45 procent i tandvården och 15 procent i hemtjänsten.
Fakta/ Kalmar länPrivata driftentreprenader på kommunernas uppdrag 2003, i andel av kommunernas kostnader.
Borgholm 8,6 procent
Emmaboda 6.9 procent
Torsås 6,3 procent
Västervik 5,8 procent
Mönsterås 5,1 procent
Hultsfred 4,3 procent
Nybro 4,3 procent
Kalmar 3,7 procent
Mörbylånga 3,4 procent
Vimmerby 3,4 procent
Oskarshamn 1,6 procent
Högsby 0,5 procent
Snitt för kommunerna i Kalmar län: 4,3 procent (4,4 procent år 2002)
Snitt för kommunerna i hela landet: 9,8 procent.
Kalmar läns landsting: 2,4 procent (2,3 procent år 2002)
Genomsnitt för landstingen i hela landet: 8,3 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om