Projekt ska minska matförgiftningar

Värm och kyl maten noggrant, släng den gamla sura disktrasan och låt inte katten hoppa upp på köksbänken! Det är några råd som länets livsmedelsinspektörer ger i en gemensam aktion för att undvika matförgiftningar.

Säker mat. Livsmedelsinspektörerna Jan Ekelin och Håkan Telander vill ge konsumenter tips om hur man undviker matförgiftning. Därför besöker de livsmedelsbutiker i Västervik i dag, tisdag.  Foto: ANDERS LILJEGREN

Säker mat. Livsmedelsinspektörerna Jan Ekelin och Håkan Telander vill ge konsumenter tips om hur man undviker matförgiftning. Därför besöker de livsmedelsbutiker i Västervik i dag, tisdag. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2005-09-20 00:25
Genom en rad aktiviteter den kommande veckan vill länets livsmedelsinspektörer informera om risker vid hantering av livsmedel och matlagning. Under parollen "Säker mat på länets fat" ska kunder i mataffärer få tips om hur man lagar och förvarar mat utan att bakterier frodas.
- Idén kommer från England där man har en speciell vecka som handlar om livsmedelssäkerhet för att undvika matförgiftningar, säger livsmedelsinspektör Jan Ekelin, som tillsammans med kollegan Håkan Telander under tisdag och torsdag ska träffa konsumenter i livsmedelsbutiker i Västervik och Gamleby.

Varje år insjuknar minst en halv miljon svenskar i olika former av matförgiftning. Baserat på en studie från Uppsala beräknas 3,8 procent, eller 9 000 av invånarna i Kalmar län årligen drabbas.
- Förutom att det inte är roligt att bli matförgiftad är det även kostsamt rent samhällsekonomiskt med vård och sjukskrivningar, säger Jan Ekelin.
Bakterier finns naturligt överallt, även i livsmedel. Kunskapen om förvaring och hantering är i allmänhet hög i butikerna. Bekymret är hur varan hanteras när den passerat butiksdörren.
- Det ställs stora krav på livsmedelsbutikerna, och de har noggranna rutiner och egna kontrollsystem så att exempelvis kylkedjan för ett livsmedel inte bryts. Men så fort man köpt en vara övergår ju ansvaret till konsumenten och då bryts ofta denna kedja, säger Håkan Telander.

Bland matförgiftningarna kan hälften av fallen kopplas till hur maten tillagas hemma i köket.
- Därför vill vi öka medvetenheten om hanteringen. De flesta kan undvika matförgiftning med lite sunt förnuft.
För att försvåra för bakterier är det viktigt att inte söla på hemvägen när man har matkassen fylld med djupfrysta varor.
- Att ha med sig en kylväska till butiken är ingen dum idé, tipsar Håkan Telander.
De vanligaste orsakerna till matförgiftning är otillräcklig upphettning, dålig kylförvaring, varmhållning vid för låg temperatur och slarv med hygienen. Förutom att hålla koll på temperaturen vid upphettning är det viktigt att tänka på nedkylningen av den tillagade maten. Bakterier trivs i temperaturer mellan 8 och 60 plusgrader. Då kan de öka i antal och lämna efter sig gifter som orsakar sjukdomar.
- Bäst bakterietillväxt sker vid ljummen temperatur. Därför ska mat som tillagats läggas i mindre enheter och kylas ner så snabbt som möjligt.

Andra råd är att tvätta händerna noggrant, ha rena redskap och byta disktrasa ofta. Skärbrädor är ett populärt tillhåll för bakterier och ska helst rengöras i kallt vatten och bytas ut med jämna mellanrum.
- Ett annat råd är att hålla husdjuren borta från diskbänkar och matbord. Dessutom ska man se till att inte bakterierna har något att äta, det vill säga städa bort alla matrester på köksbänken, säger Håkan Telander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om