Protester hjälpte inte - nämnd läggs ner

Flygbladen och plakaten hjälpte inte. Kultur- och fritidsnämnden lades ner med stor majoritet.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2012-09-25 00:00

Politikerna möttes av protesterande ungdomar när de kom till kommunfullmäktige på måndagskvällen. Men de vann inget gehör i den politiska församlingen.

Klockade man inläggen kunde man tror att det fanns en kommunfullmäktigemajoritet för att bevara kultur- och fritidsnämnden. Inläggen från motståndarna var många och långa.

Folkpartisten Sverker Thorén ironiserade över hur han tyckte begrepp har fått nya betydelser i Västervikspolitiken:

- Konsekvensbeskrivning är numera något man gör efter att man har fattat beslut. Kanske.

Roger Ohlin (KD) dundrade mot en attityd där det tycks viktigare att fatta snabba beslut, snarare än rätt beslut:

- Besluten forceras fram. Nedläggningen av kultur- och fritidsnämnden är ett exempel. Först tar man beslut om nedläggning, därefter börjar man fundera på hur kultur- och fritidsfrågorna ska skötas.

Han kritiserade också en av att-satserna i beslutet. Ersättningarna till politikerna ska ses över.

- Översyner brukar inte betyda sänkningar. Med tanke på kommunens ekonomi är det inte rätt tidpunkt att höja.

Tomas Kronståhl (S) försvarade förslaget. Han sade att omorganisationen absolut inte är något hastverk. Tvärtom har socialdemokraterna tittat på hur den demokratiska organisationen i kommunen kan moderniseras och effektiviseras i flera år.

Både han och Harald Hjalmarsson (M) anklagade motståndarna till nedläggningen för att svartmåla situationen.

- Det finns ingen dold agenda att vi ska skära ner mer på de frivilliga verksamheterna. Jag håller verkligen med om att man inte kan spara mer på föreningslivet. Jag tror att varje satsad skattekrona på föreningar ger tre - fyra kronor tillbaka.

- I förslaget för vi över pengar från politiken till verksamheten, sade Hjalmarsson.

Motståndarna var bland annat rädda för att Kulturskolan ska bli en strykpojke om den hamnar hos barn- och utbildningsnämnden. Det kan vara frestande för nämnden, som har stora sparbeting att spara på Kulturskolan.

Harald Hjalmarsson lade som tilläggsförslag att eventuella framtida förändringar av den verksamhet som ligger under nuvarande kultur- och fritidsnämnden måste godkännas av kommunfullmäktige. Det skulle fungera som ett skydd mot smygnedskärningar på kultur- och fritidssektorn.

När frågan gick till omröstning så var åtta av kommunfullmäktiges partier emot förslaget som innebär att antalet platser i kommunens nämnder och styrelser minskas, och att kultur och fritidsnämnden läggs ner. De två största partierna, S och M, var dock för, och vann med en betryggande majoritet när det blev votering: 40-15. Då gapade ändå två av moderaternas platser tomma.

Kommunfullmäktige Septembermötet

Debattemperatur: Het.

Tyngsta frågan: Ny nämndorganisation. Antalet platser minskar i de flesta nämnderna. Kultur- och fritidsnämnden läggs ner. Moderaterna och socialdemokraterna stärker sin ställning i nämnderna.

Övriga frågor: Bland annat redovisades två revisionsrapporter om hur kommunen arbetar med ungdomsarbetslösheten och hur kommunen hanterar riktade statliga bidrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om