Protestvåg mot rivningsplaner vid Hyttan

En våg av protester riktas nu mot Vägverkets planer på att riva 1700-talstorpet Jaensbo vid E 22 intill den renoverade smedjan, några hundra meter norr om Hyttan. - Det vore vansinne att ta bort det fina torpet. Den historiska miljön på platsen måste bevaras intakt och torpet är en viktig del av den.

Hembygdsföreningens ordförande Thomas Hedfors, till vänster, och smeden Gösta Nilsson är upprörda över att Vägverket vill riva det gamla fina 1700-talstorpet Jaensbo intill smedjan vid Hyttan.

Hembygdsföreningens ordförande Thomas Hedfors, till vänster, och smeden Gösta Nilsson är upprörda över att Vägverket vill riva det gamla fina 1700-talstorpet Jaensbo intill smedjan vid Hyttan.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-01-15 00:07
Det säger Thomas Hedfors, ordförande i Gladhammars hembygdsförening.Även Kalmar Läns museum och Tjustbygdens Kulturhistoriska förening motsätter sig bestämt att Vägverket river det kulturhistoriskt värdefulla torpet Jaensbo som redan 1797 fanns med på kartor över området.Vägverket löste in Jaensbo och två andra fastigheter för några år sedan. De två andra fastigheterna har redan rivits.- Just torpet Jaensbo lade grunden till en bebyggelsemiljö på platsen redan under 1700-talet på utmarker hörande till Gladhammars by, skriver Kalmar Läns museum.Den gamla smedjan, några tiotal meter längre bort i samma samling byggnader, ligger avsevärt närmare Europavägen men har ändå rustas upp rejält på senare år. Där hålls nu dagliga kurser i smide med ägaren, smeden Gösta Nilsson, som lärare. Eleverna blir allt fler.- Vägverket hade lovat mig få köpa Jaensbo och använda det som omklädningsrum och personalutrymmen till smedjan. Jag har redan lagt ut 76 000 kronor på olika åtgärder på det obebodda torpet, säger Gösta Nilsson som därtill bjudit Vägverket 25 000 kronor för att få bli ägare till torpet.Nu säger Vägverket dock nej. I stället vill man, till en kostnad av 50 000 konor, riva Jaensbo. De utlagda 76 000 kronorna erbjuder sig Vägverket att återbetala till Gösta Nilsson.Så i stället för en intäkt på 25 000 kronor väljer Vägverket att använda skattemedel till att betala en kostnad på 126 000 kronor. Ett viktig orsak till att Vägverket vill riva Jaensbo är att man framöver skulle riskera få bygga en dyrbar bullervall mellan torpet och E 22.- Det är riktigt, bekräftar projektledare Carina Junefelt på Vägverket i Jönköping.- Anledningen till att vi löste in de tre fastigheterna var just att det var stora bullerstörningar samt trafikfarligt att ha bostäder helt intill Europavägen. När arbetsplanen för Hyttan fastställdes i början av 2008 sade man att torpet Jaensbo inte kan vara en bostad i framtiden, tillägger Carina Junefelt.Fastighetsreglering kan ändra torpets användning från bostad till ekonomibyggnad. Är det då inte bara att sälja till Gösta Nilsson?
- En sådan ändring gäller inte för alltid. När Gösta Nilsson är borta kan torpet ändras tillbaka till bostad. Då kanske vi skulle bli tvingade att bygga en dyrbar bullervall på platsen, säger Carina Junefelt.På fredag kommer ansvariga från Vägverket till Västervik för att träffa Gösta Nilsson, Gladhammars hembygdsförening med flera och diskutera igenom 1700-talstorpet Jaensbos framtida öde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om