Psyket JO-anmäler domstol och åklagare

Den 74-åriga kvinnan har orsakat flera bränder. Den rättspsykiatriska kliniken i Västervik och rättsväsendet har olika uppfattningar om vilken vård kvinnan ska ha. Det har lett fram till en JO-anmälan.

Foto: Ahl Matilda

Västervik2011-07-21 00:00

Det var för ett år sedan som kvinnan dömdes till rättpsykiatrisk vård av Kalmar tingsrätt för mordbrand och allmänfarlig vårdslöshet. Hon hade orsakat flera bränder på sin hemort i södra Kalmar län.

Kvinnan var redan då dement, men rätten bedömde att hon anlagt bränderna med uppsåt, och att hon var pyroman.

Nu vårdas hon på avdelning 22 på Västerviks sjukhus. Hennes liv kretsar helt kring rökningen, samtidigt som hon inte har något begrepp om de faror som cigaretter och tändstickor kan medföra.

Det löser man i dag genom att hon inte får ha cigaretter eller tändstickor på sig, utan personalen låter henne röka en cigarett per timme under dagtid.

På avdelningen tror man inte att fortsatt sluten psykiatrisk vård är det bästa för kvinnan, utan har föreslagit att hon får återvända till hemkommunen och ett äldreboende. Även där skulle hon få ha restriktioner när det gäller innehav av cigaretter och tändstickor.

Åklagaren däremot säger nej till en flytt. När förvaltningsrätten i Linköping skulle besluta om kvinnans fortsatta vård, varnade åklagaren för vad flytten till äldreboendet skulle kunna innebära:

- Det vore en katastrof. Ett äldreboende får enligt lagen inte ha kontroll över hennes innehav av cigaretter. Kvinnan, medboende och personalen skulle riskera allvarlig skada på grund av hennes tendenser att anlägga eld.

Rätten valde att gå på åklagarens linje. Farorna för allmänheten är för stora.

Domen har fått en kurator på rättpsykiatriska kliniken att reagera. Hon har JO-anmält både rätten och åklagaren. Hon anklagar juristerna för att gjort egna psykiatriska bedömningar, som inte stämmer överens med vare sig den rättpsykiatriska undersökning som gjordes innan domen föll, eller de bedömningar som läkarna på Västerviks sjukhus gjort.

Kuratorn skriver till exempel att det inte är fastslaget att kvinnan lider av pyromani. Kvinnans allt överskuggande problem är hennes demens, och det är inte en psykiatrisk åkomma. Tillvaron på avdelning 22 är inte bra för henne, enligt kuratorn.

- Hon går bara fram och tillbaka i korridorerna.

I anmälan skriver hon också att äldreboendet visst har möjlighet att se till att kvinnan inte får ha några tändstickor eller cigaretter.

- Kvinnan har frivilligt gått med på restriktioner om hon får komma till boendet.

I kontakt med socialstyrelsen har kuratorn fått veta att inte är ovanligt med restriktioner för åldringar på äldreboenden.

Rättspsykiatrisk vård

Om en brottsling misstänks vara psykisk sjuk görs en psykisk undersökning innan domen faller. Fastställs att det åtalade lider av psykisk sjukdom kan rätten döma till rättpsykiatrisk vård istället för fängelse.

Under en första period, i regel något eller några år, vistas patienten på en sluten, låst avdelning. En sådan avdelning finns på sjukhuset i Västervik.

Med jämna mellanrum prövar en domstol patientens tillstånd. Gör patienten framsteg kan han/hon flyttas till en öppen avdelning som ett första steg mot att komma ut i samhället. I Västervik är Reimersholm en sådan avdelning.

Patienten kan så småningom få komma till sin hemkommun. Ibland som helt friskskriven, men ofta under vissa villkor. Det kan vara krav på medicinering eller att delta i drogtester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om