?Psykiskt funktionshindrade behandlas ej rätt i Västervik?

Tillsynsmyndigheten länsstyrelsen riktar skarp kritik mot det sätt på vilket socialförvaltningen i Västervik tar hand om sina psykiskt funktionshindrade.
? De har inte förbättrat något alls efter det besök vi gjorde 2005, säger socialkonsulent Cristina Gustafsson på länsstyrelsen som i dagarna gjort ett nytt tillsynsbesök i Västervik.

Västervik2007-09-18 09:34
Det är framför allt på två punkter länsstyrelsen anser att Västerviks kommun jobbar helt fel med de psykiskt funktionshindrade.
? Individuella biståndsutredningar saknas i Västervik, avseende sysselsättning och daglig verksamhet. Kommunen har vare sig mål eller riktlinjer för verksamheten för de psykiskt funktionshindrade. Var och en av dessa personer måste ges individuella förutsättningar.

Topasens gruppboende är en annan fråga länsstyrelsen anser att Västerviks kommun inte sköter korrekt. Redan vid tillsynsbesöket 2005 påpekade man att boendet där var av institutionskaraktär och på tok för stort för att kallas gruppboende.
? I ett av köken är skåp och lådor låsta med hjälp av kedjor och hänglås. Enligt länsstyrelsens bedömning ska ett boende för personer med psykiska funktionshinder vara hemlik och en bostad för en liten grupp människor, vanligen 4-6 personer.

På Topasen bor i tjugo personer, men de bor inte i fullvärdiga bostäder där man till exempel kan laga mat.
? I lagen står det att det ska vara individuella boendeformer, små grupper och välbekant personal som kan ge personligt stöd. Det måste finnas planer för varje individ i sitt boende, vad han/hon ska träna på att göra etc.
? Ett projekt har pågått under förra vintern i syfte att utveckla och förändra boendet på Topasen, men allt rann ut i sanden när vi inte fick några pengar, cirka 8 miljoner kronor, för en omstrukturering och uppdelning i mindre enheter, säger Liselotte Månsson, enhetschef inom handikappomsorgen i Västervik.

Beträffande de individuella biståndsutredningarna så menar länsstyrelsen att det måste finnas valmöjligheter utöver de fyra dagliga aktiviteter kommunen själv ordnar ? biltvätt, hunddagis, legotillverkning åt företaget Elfa samt en enklare kaféverksamhet.
? Det handlar inte i första hand om att hitta på något åt de psykiskt funktionshindrade att göra under dagtid, att slå ihjäl tid.
? Det ska vara individuella insatser, efter vars och ens personliga intressen, så att man kan växa som människa. Inte några kollektiva lösningar, säger Cristina Gustafsson.

Då, menar Cristina Gustafsson, mår brukaren mycket bättre och kanske till och med helt eller delvis senare kan komma tillbaka ute i samhället med någon form av arbete.
? Vi kan inte se att det gjorts något alls i Västervik sedan vår förra tillsyn, säger socialkonsulent Cristina Gustafsson.
Inom någon vecka utmynnar länsstyrelsens besök i ett beslut. Det kan innehålla kritik, allvarlig kritik eller till och med ett föreläggande.

Föreläggandet, det strängaste beslutet, tvingar kommunen att före ett visst datum vidta vissa åtgärder. Om kommunen ej följer föreläggandet kan den yttersta konsekvensen bli att länsstyrelsen stänger Topasen.
? Alla människor i Sverige, även psykiskt funktionshindrade, har rätt till en skälig levnadsnivå, säger Cristina Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om