Det påpekar psykologen Hilda Åsander.
– Jag tror, och det är min egen reflektion, att just det faktum att vi alla påverkas av den här situationen – och delar den här erfarenheten – kan vara lite trösterikt. Det är liksom inget konstigt att man tycker att det är jobbigt nu. Man behöver inte känna att man är "avvikande" på något sätt.
Hilda Åsander arbetar dels på Ankarsrums hälsocentral, dels på Esplanadens hälsocentral i Västervik.
Och precis som de verksamhetschefer vi pratat med inom primärvården erfar även hon att patienttrycket, vad gäller patienter som söker för psykiska besvär, ligger på ungefär samma nivå som under ett pandemifritt år.
Dock flaggar hon för att det kan bero på att människor under pandemin i större utsträckning drar sig för att kontakta vården med sådant som inte uppfattas som akut.
– Det pratas ju om en eventuell vårdskuld och hur det ligger till med detta kan vi antagligen inte veta förrän vi tagit oss ur pandemin. Nu kan vi bara ju spekulera, säger hon.
Om man inte lider av djupgående psykisk ohälsa men oroar sig mycket, till exempel på grund av världsläget och den pågående pandemin – finns det då några knep att ta till för att dämpa sin oro om den blir alltför stark?
Absolut, menar Hilda Åsander som delar med sig av tre konkreta tips:
1) Först och främst – begränsa inflödet av information. Nyhetsflödet är oändligt. Många vill hålla sig välinformerade såklart. Men det kan bli för mycket. Kanske räcker det att ta del av en nyhetssändning per dag?
2) Boka in en "orosstund" med dig själv på förslagsvis en kvart, och bestäm en plats och en tid då det finns utrymme att verkligen gå in i tankarna. När de dyker upp på andra stunder under dagen – försök då att skjuta på dem till den inplanerade orosstunden.
– Man tränar sig i att låta bli att på impuls agera på de jobbiga tankarna. För vissa är det här hjälpsamt. Men det kan krävas lite träning.
3) Gör en lista över vad som oroar dig, och dela in punkterna i två kategorier: Sådant som är inom din kontroll respektive sådant som är utom din kontroll. Det du har inom din kontroll kan exempelvis vara att upprätthålla rutiner. Det som är utom din kontroll är exempelvis virusmutationen, vaccintillströmningen och de globala ekonomiska effekterna av pandemin. Därefter får man öva sig på att inte agera på de där orosmolnen som ändå är utom ens kontroll.