Rädda dig själv ur lyxfällan

Sanera din ekonomi och byt bort dyra lån. Men framför allt - se över dina utgifter och var du kan spara. Vi har pratat med tv-ekonomen Lasse Hellström som ger sina bästa tips.

Börja med att räkna ihop alla dina utgifter och inkomster så att du har en överblick över hur din ekonomi ser ut.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Börja med att räkna ihop alla dina utgifter och inkomster så att du har en överblick över hur din ekonomi ser ut.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Foto:

Västervik2008-12-09 00:07
Bostadslånet till banken, krediten på Ica-kortet, sängen som du köpt på avbetalning, studieskulden till CSN och sms-lånet du tog för att gå på krogen i förra veckan. Varje månad betalar många svenskar tusentals kronor för räntorna och avgifterna på alla dessa lån. Men genom att lägga om lånen och samla dem på ett ställe med förmånligare villkor kan du spara mycket.- Det finns ingen anledning att vara trogen en bank eller ett låneinstitut. De driver en affärsverksamhet med syfte att tjäna pengar och de lånar inte ut pengar för att vara snälla, säger Lasse Hellström, en av programledarna på TV3:s program Lyxfällan.Men han poängterar att man inte kan lösa alla sina ekonomiska problem genom att lägga om lånen. En rejäl genomgång av utgifter och inkomster är a och o, och det är bra att skriva upp allt man spenderar så att man blir medveten om hur mycket man lägger på fika och annat onödigt.- Att bara fokusera sig på att lägga om sina lån är som att ta en alvedon och strunta i varför man är sjuk från början.För det första bör man göra en ordentlig budget över alla inkomster och utgifter, tycker Lasse Hellström. Gå igenom lånen, skriv ner vilka räntor och avgifter du har. Först när du har en seriös budget kan du uppsöka en bank för att se om de vill ta över dina lån.- Det gäller att sätta sig in i bankens situation. Om någon kommer in, säger "hej, kan ni ta över mina lån" men inte kan svara på hur i övrigt ekonomi ser ut, ligger det inte i bankens intresse att svara ja, säger Lasse Hellström.Vad många inte vet är att man kan förhandla med banken om sina räntor. När Lasse var missnöjd med sin ränta gjorde han en budget, kompletterade det med ett brev om hur mycket han ville låna och till vad och skickade det till tio olika banker. Sedan ringde han upp alla och samtliga banker slogs om att få honom som kund.Snabba lån innebär ofta höga räntor. Lasse Hellström tycker inte att man ska ta lån med räntor på över 15 procent och det gäller att hålla uppsikt på vad man faktiskt betalar i ränta.- Värst är ju sms-lånen, de är rent vidriga, säger han och förklarar att låneföretagen ofta säger att räntan är låg fastän den inte är det i längden. Ett lån på 2 000 kronor som betalas inom en månad kan kosta 2 200 kronor, vilket bara är tio procent och inte så farligt hög ränta. Men tar det ett år att betala av blir kostnaden 2 400 kronor utöver själva lånesumman och det är 120 procents ränta.
Liten låneordlista
Nominell ränta = den årliga procentsats som räntan beräknas efter.Effektiv ränta = en summering av samtliga räntekostnader och avgifter på ett lån, anges som årlig kostnad. Fungerar ungefär som jämförpris i mataffären, bra att titta på när man jämför olika låneinstituts räntor.Uppläggningskostnad = en startavgift för ett lån.Räntefri = ofta när man köper något på avbetalning heter det att varan är räntefri, men det betyder inte att det är en kostnadsfri kredit. Ofta tillkommer både en uppläggningsavgift och en månatlig avikostnad.Rak amortering = skulden delas upp i det antal amorteringstillfällen som man kommit överens om och samma summa betalas av under resten av lånetiden. Till detta tillkommer räntekostnaden, men den blir alltså mindre och mindre under tiden man amorterar (eftersom lånet blir mindre).Annuitetslån = ränta och amorteringskostnad slås ihop och delas upp på amorteringstillfällena så summan man betalar blir lika stor under hela lånetiden. Men i början utgör räntan en större del av det man betalar än i slutet.Blancolån = ett lån utan säkerhet.Mer information hittar du på Konsumenternas bank- och finansbyrå, www.konsumentbankbyran.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om