Räddningskapsel ger bra flyt för Marströms

En ny svensk uppfinning tros inom kort öppna för säkrare livräddning från sjunkande fartyg. - Det är vi som ska bygga den så kallade räddningskapseln. Denna produkt kan bli hur stor som helst, säger en glad Göran Marström på Västerviksföretaget Marström Composite.

Uppfinnaren Sven Sörelius tog ursprungligen fram sin droppformade kapsel som ett mobilt skyddsrum för den svenska militären att gräva ned mot kärnvapenanfall.

Uppfinnaren Sven Sörelius tog ursprungligen fram sin droppformade kapsel som ett mobilt skyddsrum för den svenska militären att gräva ned mot kärnvapenanfall.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-01-27 00:07
Besättningar som lämnar sjunkande fartyg får i dag sätta allt hopp till livbåtar som sett ungefär likadana ut alltsedan Titanics dagar. Livbåtarna är ofta svåra att sjösätta då fartyg har kraftig slagsida. Inte sällan krossas livbåtarna mot fartygssidan.- Nu behövs inte längre komplicerade dävertsystem och osäkra livbåtar, säger den svenska uppfinnaren Sven Sörelius som redan på 60-talet uppfann den droppformade kapseln åt militären som ett mobilt skyddsrum att gräva ned i marken som skydd för kärnvapenanfall.Nu har kapseln konverterats till sjöräddningsändamål. Den kan lätt lyftas av helikopter.Sörelius utnyttjar med sin uppfinning ett "floataway-system" baserat på en högst upp på fartygets överbyggnad placerad livräddningskapsel som då fartyget sjunker lugnt och stilla flyter i väg med besättningen sittande väl skyddad inne i den hermetiskt tillslutna kapseln.Kapseln påminner för övrigt utseendemässigt mycket om USA:s första rymdkapslar på 60-talet. Den är för maximal hållfasthet byggd av plastkomposit och krysslagda kolfibermattor. - Klotet är den allra starkaste skrovformen men inte helt bekväm för användaren. Droppformen på min kapsel är den näst mest optimala, säger Lörelius.Det blev företaget Marström Composite AB i Västervik som ansågs ha störst kompetens att arbeta i det urstarka och extremt lätta materialet kolfiber.- Sedan årsskiftet är vi i full gång med arbetet att producera den första serieprototypen Rescue Capsule 5 eller RC5. Vi räknar med en testlansering i slutet av sommaren. Sedan väntar produktion, säger Peter Wärn, vd på Marströms. Marknaden för den nya livräddningsutrustningen bedöms som stor. Uppskattningsvis 50 000 lastfartyg världen över skulle behöva modernisera sin räddningsutrustning.Ett sinnrikt ballastsystem nertill håller alltid kapseln upprätt och ett lika genialt ventilationssystem förhindrar i alla lägen förhindrar havsvatten från att tränga in.Christer Lindvall, vd i Sveriges Fartygsbefälsförening, har tillsammans med Christer Asplund från Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA och i samarbete med innovatören Sven Sörelius lagt ned ett omfattande arbete för att sjösätta det här projektet.För Marström Composite i Västervik kan 2009 en helt ny och viktig marknad för export öppna sig.
Två storlekar
Den nya räddningskapseln finns i två varianter, för sex eller tolv personer. Vikten är beräknad till 200 respektive 400 kilo.Den lyfts enkelt av helikoptrar och kan användas även vid till exempel undsättning av människor från bergstoppar etc.Ett av de första rederierna att testa den nya räddningskapseln blir Walleniusrederierna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om