Rädsla får folk att hålla i plånboken

Allt färre handlar i landets - och Västerviks - butiker. Detta trots att Sverige ännu inte riktigt gått ner i den väntande lågkonjunkturen. Rädsla för räntehöjningar, sämre arbetsmarknad och orolig världsekonomi är tänkbara orsaker, tror Tobias Ahlstedt, handelsledare i Västervik. Något som bekräftas av HUI , Handelns utredningsinstitut.

Västerviks handelsledare Tobias Ahlstedt är bekymrad över den dåliga starten på julhandeln. Men han tror ändå att handeln kommer att spurta rejält mot slutet.

Västerviks handelsledare Tobias Ahlstedt är bekymrad över den dåliga starten på julhandeln. Men han tror ändå att handeln kommer att spurta rejält mot slutet.

Foto: Sara Winsnes

Västervik2011-12-16 00:00

Köpbeteende

Prognosen för nästa år pekar mot att tillväxten i detaljhandeln minskar från 2,5 procent till 1,0 procent. I år stannar tillväxten på bara 0,5 procent. Anledningen är en oro för lågkonjunktur vilket gör att hushållen konsumerar mindre möbler, byggvaror och elektronik.

Bostadsmarknaden är också osäker vilket påverkar de hushåll som har lån.

- Går räntan upp blir man rädd och man börjar tänka efter vad som kommer att hända. Då kanske man känner att man måste hålla igen under några månader. Man vill behålla kontanterna i hemmet, säger Tobias Ahlstedt.

Rädslan för att förlora jobbet i en lågkonjunktur kan också spela in, tror han.

- Om man blir avsatt från sin tjänst och inte har någon inkomstförsäkring via facket så har man ju bara en 70-procentig inkomst. Det är många tankar under en lågkonjunktur.

Men varför denna rädsla redan? Även om det är kris i Europa så är väl inte läget fullt så illa här än?
- Nej. Men vi påverkas ju i högsta grad av världsekonomin. Se bara på USA, dollarn står ju inte så högt.

Trots läget spår branschorganistionen Svensk Handel att årets julhandel ska slå alla rekord.

Det motsäger din teori om att folk vill hålla i pengarna?
- Ja, men jag tror att det är så varje år. Man väntar lite och sen kör man igång och handlar. Nu i söndags hade flera butiker sin bästa söndag på länge. Men det är klart att det är svårt att ta igen de två veckor som varit, och där julhandlandet har gått trögt.

Tobias Ahlstedt tror att en anledning till att framför allt centrumhandeln går sämre, är att det kommer större och större butiker, typ Ica Maxi, där det finns liknande varor som i centrumaffärerna. Då kanske en del väljer att handla sina klappar där i stället. Det innebär visserligen ingen förlust för handeln i Västervik, enbart en omflyttning.

En annan anledning kan vara att vi har mindre tid.

- Vi jobbar så in i bängen nuförtiden, vi som har jobb, så vi kanske inte hinner gå på stan och handla.

För Västerviks skull hoppas och tror Tobias Ahlstedt att handeln kommer att komma igång.

- Jag tycker att man ska värna handeln här. Allt finns faktiskt i Västervik, förutom Ikea och en del märkesvaror. Så jag håller tummarna för att vi får en härlig och bra julhandel.

- Och får vi inte det får jag väl skylla det på världsekonomin.

Bakgrund

Enligt Handelns utredningsinstitut, HUI, är det ovanligt med en negativ försäljningsutveckling. Men av de sex månader som det har inträffat de senaste tio åren har tre infallit just i år.

Totalt har detaljhandelns omsättning minskat med 1,6 procent under det senaste året. Störst var minskningen för elektronikhandeln, bok- och pappershandeln samt möbelhandeln.

Om julhandeln blir lyckad kan företagen, enligt HUI, få en bra tillväxt samtidigt som årets totala försäljning ökar. Men man varnar ändå för att Sverige kommer att följa Europa ner i en ny lågkonjunktur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om