Rakel klarar inte en storm som Gudrun
Rakel det nya kommunikationssystemet som blåljusmyndigheter är på väg att installera klarar inte ett längre strömbortfall.I Kalmar län skulle täckningen sjunka till 33 procent vid ett strömbortfall på 24 timmar.
Dålig täckning. Polisens nya kommunikationssystem Rakel klarar inte ett längre strömbortfall. Efter 24 timmar uppnås bara 30 procents täckning. Nu krävs reservkraft.Foto: Anders Liljegren
Foto: Fotograf saknas!
KBM har gjort en fallbeskrivning som bygger på sämsta tänkbara scenario, liknande det som inträffade när stormen Gudrun slog till för snart två år sedan.
I Kalmar län skulle två tredjedelar av täckningen falla bort efter 24 timmar utan ström. Batterikapaciteten är inte tillräcklig. I Skåne och Blekinge skulle 60 procents täckning falla bort.
Rakel ska bli ett rikstäckande radiokommunikationssystem för skydds- och säkerhetsmyndigheter. Polisen i Kalmar län håller på och installerar utrustningen. Systemet är frivilligt och många myndigheter har valt att avvakta. Systemet har blivit kraftigt försenat.
Dessutom har man stött på patrull när det gäller kostnaderna för att installera utrustning i särskilda utrymmen. Öresundsbrokonsortiet säger nej till att bekosta sådan utrustning. Det gör även Stockholms stad. Vägverket och Banverket kan tänka sig stå för kostnader i nya tunnlar. I befintliga tunnlar är de bägge verken inte beredda att skjuta till pengar.
Detta innebär att mer pengar måste tillföras projektet.
När det gäller den dåliga täckningen i avlånga Kalmar län, samt Skåne och Blekinge föreslår KBM att tio ytterligare installationsplatser förses med reservkraftsaggregat.
En relativt liten investering, cirka 500 000 kronor styck, skulle enligt KBM väsentligt förbättra systemets robusthet. Totalt i landet krävs 800 sådana installationsplatser vilket medför en extrakostnad på 400 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!