Den 29 januari till 1 februari är det återigen dags att räkna sina vinterfåglar inpå knuten. Arrangör är Birdlife Sverige och man skriver upp det högsta samtidiga antalet individer av varje art under perioden.
En som alltid är med och räknar är Olle Svernell i Västervik. Det har han gjort sedan 2013. Fast mata fåglar har han gjort även innan han var med i evenemanget Vinterfåglar inpå knuten.
– Vi brukar börja ganska tidigt, i slutet på oktober, och hålla på till och med mars i alla fall, kanske början på april, säger han.
Varför matar du fåglar?
– Mycket är det själva underhållningen. Vi har köksfönstret där och det är kul att se dem när man sitter och äter. Sedan vill man väl tro att man gör någon nytta för fåglarna också.
Den ovanligaste fågelarten han haft besök av under matningsperioden är en råka, som kom förbi under senhösten förra året.
– Gråsparvarna dominerar. Sedan är det talgoxar och blåmesar och någon enstaka stenknäck. Nötväcka och större hackspett kommer ibland. Grönfink har vi också, men de har minskat kraftigt, säger Olle.
Den typ av fågelmat som han använder mest är solrosfrö och talgbollar, men han tycker att konsumtionen har gått ner nu efter nyår.
– Så brukar det inte vara, säger han.
Arterna hos Olle Svernell är ganska typiska för hur det brukar se ut på fågelmatningarna i Västerviks kommun den här helgen. Talgoxe, blåmes, gulsparv och gråsparv brukar komma högt upp på topplistan, liksom pilfink.