Rankingen är viktig för AT-läkarna

Cecilia Kåremyr och Petter Hollertz är AT-läkare på Esplanadens hälsocentral i Västervik. Båda är nöjda med sin arbetsplats.

AT-läkaren Petter Hollertz i samspråk med studierektorn Eva Björnberg.

AT-läkaren Petter Hollertz i samspråk med studierektorn Eva Björnberg.

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-09-16 00:00

I slutet av läkarutbildningen diskuterar studenterna mycket var de vill vara under sin AT-tid, som omfattar 21 månader. En del vill absolut vara på ett litet sjukhus, medan andra föredrar en större arbetsplats. Vissa vill vara i storstan, och då blir det per automatik ett större sjukhus.

Men Cecilia och Petter ville båda vara på Esplanaden i Västervik, när de skulle göra sina sex månader inom allmänmedicin.

- Dels är det praktiskt att vara ganska nära, där man bor, och jag bor i Västervik. Sedan hade jag hört att det var en bra hälsocentral, säger Petter.

- Jag har barn, så det är lätt för mig att hämta på dagis, om det är i stan. Sedan har jag hört av andra att det var bra, säger Cecilia.

Den ranking som görs varje år av Sylf, Sveriges yngre läkares förening, är i högsta grad intressant vid val av sjukhus för AT-tiden. Det bekräftar såväl Cecilia som Petter.

- Om något ligger i botten, anar man ju att det finns problem, som gör att folk inte trivs, säger Petter.

Eva Björnberg, studierektor för AT-läkarna i allmänmedicin, säger att de har jobbat mycket med introduktion och utbildning, vilket förhoppningsvis har spelat in för resultatet.

Fast samtidigt konstaterar Petter att det är ännu viktigare med de enskilda doktorernas bemötande, att de är entusiastiska och trivs. Det är ju de som ska handleda AT-läkarna.

När det gäller handledning får hälsocentralerna i norra länet det högsta betyg som går att få: 6,0 poäng av 6,0 möjliga. Även psykiatrin ligger bra till, med 5,0 poäng.

Cecilia och Petter förklarar varför de trivs så bra som AT-läkare i Västervik:

- Man har fått ta ett stort ansvar, men det har alltid funnits möjlighet att fråga och få vägledning, säger Cecilia.

- Mitt intryck hittills är att det är väldigt roligt. Man får vara aktiv själv. Det är en stor skillnad mot när man var student. Men det verkar vara lätt att få hjälp, när man behöver det, säger Petter.

Personligt

Namn: Cecilia Kåremyr

Ålder: 29 år

Bor: i Västervik

Familj: sambo, en dotter

Gör: är AT-läkare sedan mars förra året

Intressen: friluftsliv, paddla kajak, åka båt, läsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om