Det var inga roliga siffror som kommunfullmäktiges politiker bjöds på när ekonomichefen, kommundirektören och revisionen presenterade siffrorna.
Tauno Fagerlund som är inhyrd ekonomichef i väntan på att en nya ordinarie chef kommer på plats till årsskiftet höll en genomgång som emellanåt höll en skarp ton mot hur kommunens ekonomi skötts. Nivåerna på kommunens lån var ett sådant område.
- Ni betalar 52 miljoner kronor om året i räntor, sade han till församlingen, och varnade för vad en räntehöjning kan betyda.
Revisionen fyllde i med dystra konstateranden när det gäller kommunens ekonomiska läge. Kostnaderna har ökat mer än man räknat med under året. Gert Wollinger (S), ordförande för de politiskt tillsatta revisorerna, ansåg att det är av yttersta vikt att kommunen har bättre kontroll över kostnaderna.
- Annars kommer de sparpaket ni beslutat om att ätas upp av nettokostnadsökningarna.
Han konstaterade att revisionen bedömer det som tveksamt att Västerviks kommun kommer att nå balanskravet för 2011. Kommunen skulle ha behövt göra ett överskott på minst tio miljoner kronor för att täcka upp tidigare års underskott. Just nu ligger kommunen tvärtom tio miljoner kronor back, men man hoppas komma upp till ett nollresultat.
Blir 2012 ett bättre år?
Nej, inte om man får tro Tauno Fagerlunds redovisning. Enligt kommunens strategiska plan ska man göra ett överskott på 18 miljoner. Sjunkande skatteintäkter på grund av finanskrisen, stigande räntor och ökade kostnader för arbetslöshet och pensioner gör att det just nu, om inget görs, ser ut att bli ett underskott på 23,6 miljoner kronor. En skillnad på över 40 miljoner.
Kommundirektören Carl-Magnus Mårheden redovisade hur man arbetar för att få ett bättre grepp om ekonomin.
Oppositionen var kritisk:
- Det måste finnas mätbara mål för ekonomin annars rinner tiden iväg, och helt plötsligt är det för sent att göra något åt årets resultat, sade Krister Örnfjäder (S).
Tomas Kronståhl kritiserade kommunledningen för att administrationen ökat snarare än minskat. Han tog de nya verksamheterna serviceförvaltningen och bilpoolen som exempel.
- Jag får samtal från verksamhetschefer som är oroliga för de avgiftshöjningar som de nya förvaltningarna genomfört, man riskerar att få säga upp personal i verksamheterna.
Kommunalrådet Harald Hjalmarsson var inte närvarande vid månadens möte. Majoritetens politik fick försvaras av Anders Helderud (M) och Mats Hugosson (C).
- Vi lider av att vi fick ett glapp i ekonomichefsfunktionen, sade Hugosson.
- Vi står fast vid att kommunen ska göra ett resultat i balans, sade Helderud.