Rapport slår fast: Kunskap saknades när bussar byggdes om

Det saknades kunskap i alla led när biogasbussar byggdes om för att passa KLT:s behov. Den bilden har revisorerna fått efter att ha granskat KLT:s agerande efter att tre av bussarna exploderat.

Det startade med att en biogasbuss mystiskt exploderade på Fridkulla området i Västervik i maj 2023. Ett år senare kallades försvaret in för att oskadliggöra biogastankar över hela länet.

Det startade med att en biogasbuss mystiskt exploderade på Fridkulla området i Västervik i maj 2023. Ett år senare kallades försvaret in för att oskadliggöra biogastankar över hela länet.

Foto: Kollage

Västervik2025-02-19 16:00

Rapporten från revisionsbyrån KPMG är den tredje rapporten efter de uppmärksammade bussexplosionerna.

Medan de två andra fokuserat på de tekniska orsakerna till att bussarna exploderade så har den här rapporten granskat länstrafiken, KLT:s agerande.

I sammanfattningen låter revisionsbyrån mild i sitt omdöme: "Vår samlade bedömning är att Kalmar länstrafik delvis har säkerställt en tillfredsställande hantering".

I rapporten framkommer dock en hel del kritik:

• Bristande kunskaper. Bussarna hade byggts om för att passa KLT:s behov. Bland annat hade originaltankarna i plåt bytts ut mot komposittankar. Revisorerna skriver att de fått bilden att det funnits en brist i kunskap i alla led i samband med ombyggnaden. Det gäller KLT, trafikföretagen som körde bussarna, verkstäderna och montörerna. 

• Man förstod inte allvaret efter att den första bussen exploderade. KLT tog tillfälligt bussarna ur trafik, men de sattes in i trafik igen efter att man fått en bedömning från en verkstad att explosionen var en engångsföreteelse. Revisorerna anser att det inte räckte. Orsaken till explosionen borde ha klarlagts innan bussarna togs i trafik igen.

• Brister i planering och dokumentation. Efter explosionerna fick KLT, trafikföretagen och de andra aktörerna agera under press. Revisorerna hittar i efterhand inte dokumentation av vem som fattat vissa beslut, och på vilka grunder. 

– Vi bedömer att KLT i både den första och andra incidenten fattade beslut baserat på otillräckliga underlag.

De konstaterar också att KLT agerat mer generöst än vad avtalet föreskrev mot de drabbade trafikföretagen när biogasbussarna togs ur trafik. Som skäl uppgav KLT att trafikföretagen ställt upp på ett bra sätt, och att KLT ville få igång trafiken igen.

• Ett exempel på otydlighet var när man efter att den andra bussen exploderat fattade beslutet att bussarna skulle kunna fortsätta i trafik om man tömde tankarna på biogas. Det sades aldrig hur man skulle gå tillväga. Trafikföretagen verkställde ordern på olika sätt. Vissa lät en verkstad tömma tankarna på gas, andra körde slut på gasen i tanken. Det begärdes aldrig in några intyg på att bussarna tömts på ett säkert sätt. När explosion tre inträffade visade det sig att alla tankar inte hade tömts på gas.

KPMG:s granskning har regionen som beställare. Den kommer att behandlas i regionens kollektivtrafiknämnd i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!