Rapportering om influensavirus skymmer andra hot mot fågelliv

Sanslöst. Hysteriskt. Skrämmande. Dessa ord används flitigt när ornitologerna Mathias Karlsson och Magnus Kasselstrand ser tillbaka på mediernas bevakning av fågelinfluensan som dominerade nyhetsflödet för exakt ett år sedan.

Mathias Karlsson

Mathias Karlsson

Foto:

Västervik2007-02-26 00:25
De båda ornitologerna från Västervik hamnade i journalisternas blickfång i samband med att de första influensasmittade fåglarna i Sverige upptäcktes. Mathias Karlsson och Magnus Kasselstrand befann sig i närheten av kärnkraftverket i Oskarshamn när de såg en vigg som betedde sig konstigt.
- Den snurrade runt nära vassen men verkade inte sitta fast. När vi kom närmare såg vi en hög med döda fåglar, säger Mathias Karlsson.

Ihjälfrusna fåglar är ingen ovanlig syn vintertid. Men det udda beteendet gjorde att ornitologerna valde att informera myndigheterna. När de döda fåglarna visade sig vara smittade av det aggressiva influensaviruset började telefonsamtal från en mängd nyhetsredaktioner att strömma in.
- Vi förstod ju att det var en nyhet i Småland, men vi blev så jagade av media att vi tvingades stänga av mobilerna efter några dagar. Vi hade ju inget att säga om fågelinfluensan, vi var i Oskarshamn för att ringmärka kungsfiskare, säger Magnus Kasselstrand.

Han kallar upptäckten av de smittade fåglarna för en "pseudohändelse" som tog sig absurda uttryck. Smittan ledde bland annat till skärpt kontroll av tamfåglar inne i den säkerhetszon som upprättades runt kärnkraftverket i Oskarshamn, där flera döda fåglar togs om hand av experter i skyddsdräkter. Flera tama ankor på ett avspärrat Kulbacken i Västervik avlivades.
- Det var en parodi, hysteriskt. Men när jag nu har sett mediernas sätt att arbeta på blir jag skrämd. I förlängningen får man en allmänhet som inte förstår proportioner eftersom media blåser upp saker på det här viset. Det stora problemen för människor och miljö kommer då i skymundan, säger Magnus Kasselstrand.

Ornitologerna ser betydligt större hot mot fåglar än ett influensavirus som hittills inte lett till en befarad pandemi. Ett orosmoment är de omfattande oljetransporterna över Östersjön. Ett haveri skulle innebära en katastrof för en mängd fågelarter i området.
- Hittills har bara mindre utsläpp skett, men det är en tickande bomb.
Sverige är dessutom det land där antalet fågelarter minskar mest i Europa, bortsett från Turkiet. En bakomliggande orsak är det intensiva skogs- och jordbruket.
- 46 procent av fågelarterna i Sverige har fått en minskad population de senaste decennierna. Det beror bland annat på att mycket av skogen har omvandlats till trädåkrar och monokulturer. Fåglar behöver en varierad skog.
På åkermarker i Västerviks kommun hör de båda ornitologerna numera aldrig tofsvipa och sånglärka. Tidigare kunde de se tofsmes, talltita och svartmes i skogsmarker varje dag. Nu får de leta efter dem.
- Siffror har nämnts att dessa vanliga arter har minskat med 80-90 procent i södra Sverige, och då kan man tänka sig hur illa situationen är för ovanliga arter.

Hur situationen är i dag runt influensasmittade fåglar vet inte Mathias Karlsson och Magnus Kasselstrand. Fågelskådare och jägare har dock instruerats att rapportera avvikande fågelbeteende till myndigheter.
- Det kommer vi att göra. Men vi har inte sett något avvikande, och om jag hade det skulle jag inte tala om det för en journalist, säger Magnus Kasselstrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om