Råttspillning i matförråd

Mathanteringen på anstalten i Västervik har underkänts av kommunens livsmedelsinspektörer. På en plats hittade man råttspillning i ett matförråd, på ett annat ställe låg soppåsar oskyddade.

Hanteringen av livsmedel på anstalten i Västervik får underkänt av kommunens livsmedelsinspektörer. Bland annat behöver både personal och matansvariga interner få mer utbildning.Arkivbild: Lisa Olaison

Hanteringen av livsmedel på anstalten i Västervik får underkänt av kommunens livsmedelsinspektörer. Bland annat behöver både personal och matansvariga interner få mer utbildning.Arkivbild: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2011-08-03 00:00

Senast i september måste fängelset redovisa vad man gjort åt alla de brister som upptäcktes vid inspektionen som gjordes i maj, annars riskerar kriminalvården att få betala vite.

Två inspektörer från kommunens miljö- och byggnadskontor gick vid ett besök igenom hanteringen av livsmedel på fängelset tillsammans med personal från anstalten.

Mat hanteras på flera platser i fängelset. På några avdelningar tar man emot centralt tillagad mat, medan man på en avdelning är "självförsörjande". Det vill säga interner och personal sätter själva ihop en matsedel och lagar mat. Målsättningen är att fler avdelningar ska bli självförsörjande med tiden.

Ursprungligen fanns det personal på alla avdelningar som gått utbildningar i livsmedelshantering, meningen är också att de fångar som har köksansvar ska lära sig de regler som gäller.

Efter en omorganisation finns det numera inte utbildad personal på alla avdelningar, dessutom tyckte kommunens inspektörer att de köksansvariga internerna inte verkade ha den kunskap som behövdes.

Till det kommer att inspektörerna upptäckte synliga brister på flera platser.

I ett matförråd hittades råttspillning. Där säger kriminalvården att en ombyggnad av förrådet är beställd.

På en annan plats låg soppåsar vid en entrédörr. Enligt uppgifter som inspektörerna fick kunde påsarna bli liggande "ganska länge" innan de togs om hand.

Några av lokalerna fick kritik för att vara slitna. I ett kök var fönsterkarmarna slitna med flagor, på en annan plats upptäckte man svartmögel vid en diskbänk. På flera platser fick anstalten kritik för att städutrustning och kemikalier förvarades i köket där man lagade mat.

Kriminalvården uppmanades också att skärpa upp sina rutiner för att kontrollera temperaturen på maten.

VT har sökt företrädare för anstalten, men ingen har svarat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om