Västervik representeras av den välkända matföretagaren Raymond Hanna som i år ställer upp för att försvara titeln. Tävlingen, som är ett samarbete mellan Kalmars, Jönköpings, och Kronobergs län anordnas i år på residensets innergård i Kalmar.
Tanken med tävlingen är att inspirera regionens pizzabagare att använda fler lokala råvaror i sin matlagning. För Raymond Hanna, som driver företaget Heat and eat, är inte utmaningen något nytt. I år är inte mindre än tredje gången han ställer upp i tävlingen och i år har han mycket att leva upp till.
– Jag ska ju försvara min titel, säger han när VT når honom på torsdagen.
2022 fick Raymond nöja sig med en andraplats men i fjol tog han hem tävlingen och är nu sugen på att upprepa bragden.
– Jag är till 99 procent säker på att jag kommer kamma hem det igen. Jag tror att jag kommer ha en fördel som både är kock och pizzabagare. Sen har jag gjort ett specifikt upplägg som jag är ensam om, säger Raymond.
De flesta motståndarna tror Raymond kommer laga mer traditionella "svenska" pizzor. Själv kommer han istället satsa på en napolitansk variant i småländsk tappning som han döpt till Västervikspizzan.
De tävlande ska göra en vegetarisk pizza och en med lokala råvaror som till stor del bestämts av juryn sedan innan. Bland ingredienserna som pizzabagarna kan välja mellan finns bland annat fyra sorters chark samt mängder av grönsaker och mejeriprodukter.
Receptet för en vinst i år tror Raymond är att bara gå på känsla.
– Jag ska ta det lugnt och sansat och låta fantasin flöda. Man får försöka laborera på plats helt enkelt, säger han.