RECEPTEN: Tre favoriter bland barnen – så lagar du dem hemma

Hur lagar man grytan i reportaget? Hur gör man den kalla såsen som är så populär? Och kan vi få godkänt av en kräsen barnpanel när vi lagar favoriten hemma?

Hedvig och Molly gav tummern upp för smaken, det var gott. Men det smakade inte helt som skolans gryta. Den föredrar båda.

Hedvig och Molly gav tummern upp för smaken, det var gott. Men det smakade inte helt som skolans gryta. Den föredrar båda.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2025-04-21 16:00

Att laga maten var varken svårt eller tidsödande. Det blir däremot värre att få den godkänd. För frågan är om det smakar som i skolan?

Nej, det gjorde det inte konstaterar vår expertpanel, som bestod av Hedvig och Molly, båda 10 år.

– Det var gott men smakar inte som i skolan, konstaterade de.

Vi enas om att det nog är kebabköttet som skiljer sig, att få tag i exakt samma som skolköken använder sig av är inte lätt, det fick bli en annan sort, men annan kryddning.

Recepten är ofta ganska enkla, att göra skolmat hemma kan vara både gott och smart sett ur tidssynpunkt.
Recepten är ofta ganska enkla, att göra skolmat hemma kan vara både gott och smart sett ur tidssynpunkt.

Är du sugen på att själv laga maten?

Här kommer recepten på flera populära rätter.

Alla är för fyra personer och det är portioner anpassade för barn och ungdom, det kan gå åt mer för fyra vuxna, beroende på aptit. 

Alla recept är skrivna i gram i skolans värld, på det sättet är det mer exakt och också lättare att skala upp recepten eller skala ner dem. Vi har använt oss av gram med i de flesta fallen.

När det kommer till om grytan blev lik den i skolan blev det mer tveksamt. Kebabköttets egen kryddning ställde nog till det, enas vi om. För det kan väl aldrig vara kockens fel?
När det kommer till om grytan blev lik den i skolan blev det mer tveksamt. Kebabköttets egen kryddning ställde nog till det, enas vi om. För det kan väl aldrig vara kockens fel?

Skolans kebabgryta: 

Koka först ihop såsen. Hacka en liten lök (40 gram) och stek den mjuk i olja i en stekpanna. Ha i cirka 150 gram krossade tomater, en halv köttbuljongtärning, 220 gram vatten, salt, peppar och kebabkrydda (den kan du göra själv av torkad vitlök, torkad lök, paprikapulver, chili, spiskummin, lite kanel, oregano och timjan). Man kan så klart köpa färdig blandning.

Låt koka upp och koka ihop försiktigt ungefär 15 minuter. Stek kebaben (cirka 300 gram eller mer om du är hungrig) och ha i grytan när det är några minuter kvar. Sänk temperaturen, det får inte koka, och häll i cirka 120 gram crème fraiche (32 procent). Om du vill kan du reda av med maizena utblandat i vatten eller potatisstärkelse till önskad konsistens. Servera med ris.

Skolans korv stroganoff:

Stek en liten lök (cirka 40 gram). Lägg löken i en gryta och koka ihop med 220 gram vatten, en halv köttbuljongtärning, 20 gram tomatpuré, salt, vitpeppar. Red av med maizena. 

Tillsätt 240 gram mellanmjölk (sänk så att det inte kokar när du gör det, då kan det spricka), 32 gram ketchup och paprikapulver. Smaka av. Lägg i 240 gram (eller mer om du vill) falukorv, antingen rå eller stekt. Låt allt bli varmt och servera med ris eller ditt favorittillbehör.

Skolans kalla sås:

Lägg 80 gram treprocentig filmjölk, 72 gram gräddfil, 60 gram lättmajonnäs, 40 gram bostongurka, 8 gram mild senap, salt peppar och paprikapulver i en skål. Rör ihop. Låt gärna stå i kylskåp ett tag så att smakerna hinner sätta sig. Servera till vad du vill, i skolan brukar denna sås serveras till fiskpanett/fiskpinnar och potatis.

Smaklig spis!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!