Det är när en gammal lag kolliderar med en ny som det kan bli merarbete antingen för fastighetsägarna eller kommunen.
Längre tillbaka när mark planlades nöjde man sig inte med att göra en detaljplan. Det gjordes dessutom en tomtindelning där bestämmelser upprättades för vad man får göra på den enskilda tomten. Tomtindelningarna, och en senare variant som hette fastighetsplaner användes i Västervik fram till och med 80-talet.
När en ny plan- och bygglag träder i kraft i maj försvinner begreppen tomtindelningar/fastighetsplaner istället kan bestämmelserna komma att skrivas in i detaljplanerna för området.
För den enskilde fastighetsägaren kan det innebära nackdelar. Bestämmelserna härrör ofta från 50-talet, och utgår från sättet som man byggde då. Skrivs bestämmelserna in i detaljplanen kommer det att bli mer pappersarbete för en fastighetsägare som vill göra något som står i strid med bestämmelserna. Det kan vara en utbyggnad, eller att stycka av en tomt.
- Vi har fått kommunstyrelsens uppdrag att utreda om vi helt kan slopa bestämmelserna, säger Alf Ahnstedt, på samhällsbyggnadskontoret.
Innan man tar beslut om att slopa bestämmelserna ska man bland annat undersöka om det kan innebära några nackdelar för fastighetsägarna om de gamla bestämmelserna försvinner.
De fastigheter som berörs finns framförallt i Västervik, samt i några få fall i Gamleby.