Regn, regn, regn. Och lite snö, som snabbt smält bort. Även om nederbörden under de senaste månaderna inte varit så upplyftande för humöret, så har den fyllt en viktig funktion.
– Det var många år sedan vi hade så här höga nivåer, berättar Ruben Öberg, va-chef på Västervik Miljö & Energi AB.
I skrivande stund är vattennivån i Hjorten, som försörjer Västerviks tätort, 19,88 meter över havet. Det är mer än 60 centimeter högre än för två år sedan, när vattenkrisen var som värst.
Ytterligare två ytvattentäkter finns i kommunen – Rummen, som försörjer norra kommundelen och Axsjön/Kannsjön, som levererar vatten till södra kommundelen. Även dessa sjöar har en tillfredsställande vattennivå.
Om inget oförutsett inträffar kan invånarna kanske slippa bevattningsförbud i sommar. Men det är förstås svårt att veta exakt hur det kommer att bli. Ruben Öberg berättar att man från kommunens sida ständigt följer vattennivåerna. Ett eventuellt beslut om bevattningsförbud tas först vid den tidpunkt då nivåerna är kritiskt låga.
Har det någon betydelse om nederbörden består av regn eller snö?– Nej, egentligen inte. Nederbörd som nederbörd, skulle jag säga. Däremot ger ju regn ett snabbare gensvar på vattennivåerna. Kommer nederbörden i form av snö skjuts effekten fram i väntan på smältning.
De senaste årens låga vattennivåer har gjort befolkningen mer medveten. Trots de betryggande nivåerna just nu tycker Ruben Öberg att det är bra om man även i framtiden försöker spara på vattnet.
– Det är ändå ett livsmedel som vi producerar och det tycker jag att man alltid kan ha med sig, säger han.