Rekordutbud på lantbruk
Fler säljer lantbruksfastigheter till högre pris än någonsin just nu. Västerviks kommun följer trenden i riket. Här märks en tydlig ökning av såväl antalet fastigheter som säljs som priset på dem.
Nysåld. Dvärgstad gård utanför Gamleby har nyligen sålts. Gården köptes varken av storstadsbor eller utlänningar. Med lite god vilja kan man istället säga att det var grannar som köpte för numera ägs Dvärgstad av Ogestad egendom. FOTO: HANS BRANDIN
Foto: Fotograf saknas!
Priserna har stigit kraftigt under senare år, men märkligt nog inte på grund av att tillgången av fastigheter som är till salu har minskat. Tvärt om har den alltså ökat och det markant. Den höga prisnivån gör att många ser det som rätt tidpunkt att sälja nu. Andra har tröttnat på stormfälld skog och vill syssla med något annat.
Ökningen av skatten på reavinsten från 20 till 30 procent vid årsskiftet kan få en del gårdsägare att sälja lite tidigare än de annars skulle gjort. Räntan är låg och det underlättar för köparna. Jord och skog anses också som en god investering.
Men prisnivån ger problem för nästa generation att ta över gården och i förekommande fall lösa ut delägare. Det slutar ofta med att fastigheten säljs istället. LRF Konsult tippar att priserna kommer att fortsätta uppåt under hela året, utländska intressenter och storstadsbor i kombination med en stark konjunktur gör att efterfrågan är fortsatt mycket hög.
- Visst är det flera storstadsbor och utlänningar som köper gårdar, men i de allra flesta fallen så är det grannen som köper, säger Johan Samuelsson, mäklare på LRF Konsult i Västervik. Hela sju av tio gårdar köps av grannen.
- För vår del är det fortsatt stigande priser som i övriga landet. Helt nyligen har vi avslutat köpen på fyra gårdar inom vårt område, exempelvis i Getterum, Tuna och Dvärgstad. Just i dag har vi inga objekt ute på vår hemsida, men inom de närmaste dagarna vet jag att det kommer att finns fyra andra gårdar till salu. Ökningen är tydlig och det är ofta kombinationen jord och skog som lockar flest köpare.
Jorden i Sverige har aldrig varit så dyr som nu. I hela Sverige steg priserna på åkermark med 23 procent till cirka 50 000 kronor per hektar år 2006. Experter tippar en prishöjning över hela 2007, men inte lika kraftig utan kanske runt 10-15 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!