NÀr coronapandemin tvingade fysiska verksamheter att begrÀnsa sig korttidspermitterades mÄnga inom restaurangbranschen. Stina Porsgaard, som Àr ordförande för branschorganisationen Visita Södra och Àven hotelldirektör pÄ VÀsterviks Stadshotell, berÀttar att det ledde till att flera sökte sig bort frÄn branschen, för att hitta nya vÀgar att försörja sig pÄ.
â Det har skett en förflyttning till andra branscher. MĂ„nga kockar har försvunnit frĂ„n besöksnĂ€ringen generellt, vilket sĂ„klart inte Ă€r bra dĂ„ man redan innan hade kockbrist, sĂ€ger Porsgaard.
Hon pÄpekar att bristen Àven gÀller annan personal, men att kockarna ÀndÄ sticker ut i och med deras sÀrskilda kompetens.
Vad kan du berÀtta om kockbristen i VÀstervikstrakten?
â Speciellt för VĂ€stervik har jag inga siffror, men i Kalmar lĂ€n sĂ„ har vi problem att hitta kockar. Vi har absolut en kockbrist.
Vad betyder det hÀr för kommunens kaféer och restauranger?
â Det betyder att man kanske inte kan utveckla sin verksamhet som man skulle vilja. Har du ingen som kan laga maten mĂ„ste du antingen tulla pĂ„ kvaliteten, eller sĂ„ kan man helt enkelt inte ha öppet. Eller sĂ„ fĂ„r nĂ„gon jobba fler timmar, och det blir oftast Ă€garna, svarar Porsgaard och fortsĂ€tter:
â Man blir fundersam över hur framtiden ser ut i branschen, hur man ska öka intresset för kockyrket. VĂ€stervik skulle mĂ„ bra av en yrkeshögskola, Campus jobbar ju med den biten. Och det skulle vara bra för hela lĂ€net, jag tror man behöver jobba med utbildningarna, bland annat.