Resultatet från den gångna helgens Vinterfåglar inpå knuten får fortfarande betraktas som preliminärt, då alla inte har hunnit rapportera in ännu, men det ger ändå en fingervisning om vilka matgäster som kommuninvånarna har vid sina fröautomater och talgbollar.
Många fågelintresserade har nog observerat att det är ovanligt gott om gråsiskor, så det var ganska givet att det skulle ge utslag vid helgens fågelräkning.
I Västerviks kommun har arten klättrat från plats 32 i fjol till plats tre i år.
Samma placering blev det faktiskt i riket som helhet, så den är väldigt spridd över landet.
Men enbart Sveriges "egna" gråsiskor hade inte räckt för att få så här stora antal, så det är tydligt att vi haft ett stort inflöde utifrån.
– Gråsiskan är känd för att röra sig över stora områden, säger Larsgunnar Nilsson från Tjust fågelklubb.
Han berättar om en gråsiska som hittades i Sverige 2004. Den var ringmärkt i Kina!
Även gråsiskor som ringmärkts i Sverige, har hittats långt härifrån.
– De gråsiskor som vi har här kan komma från Finland, Ryssland och till och med från Kina, säger Larsgunnar.
Även han matar fåglar hemma på tomten, men han har haft ont om besökare, så det blev inte så mycket att rapportera till Vinterfåglar inpå knuten.
– Det var det sämsta året jag haft. Förra året var också dåligt, men i år var det ännu sämre, säger han.
Kanske är det avsaknaden av snö som gör att fåglarna hittar mat på annat håll.
Men det kan också vara så att det är fler människor som matar fåglar nu än tidigare, plus att Larsgunnar inte har så mycket buskar och annat i trädgården som fåglarna kan söka skydd i. Det är mest klippor och gles tallskog runt hans hus.
När det gäller topplistan för Västerviks kommun blev talgoxen återigen etta, och blåmesen tvåa. Gulsparven har legat högt i varje räkning de senaste åren. I år blev det en femteplats, efter pilfinken.
Med reservation för att det kan bli vissa förändringar kommande dagar, ser listan i övrigt ut som följer för vår kommun: 6) gråsparv, 7) domherre, 8) kaja, 9) grönfink och 10) skata.
Värt att notera är att fjolårets trea, sidensvansen, i år har halkat ner till en elfteplats. Även stenknäcken har backat, från plats 13 till plats 23.
Steglitsen har däremot ökat något, från plats 21 till plats 18. Den färgglada finken har haft en positiv utveckling i Sverige, något som har gett utslag i fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten, även om den inte är en av de vanligaste gästerna runt fågelborden.