Plåtslagare och snöskottare har haft bråda dagar den här veckan med att få bort snö och is från taken.
Fortfarande finns det istappar kvar. Allt har säker inte hunnits med, och i vissa fall har kanske inte fastighetsägare kallat in hjälp för att få bort tapparna.
Enligt lagen är fastighetsägaren ansvarig om det sker olyckor med fallande istappar. Från 2002 finns en dom efter ett dödsfall i Stockholm. Den gången fälldes ett plåtslageriföretag som jobbat på kontrakt åt ett större fastighetsbolag. I det fallet ansåg rätten att det var tydligt att fastighetsägaren gett företaget i uppdrag att ansvara för säkerheten, och att det var plåtslageriet som gjort en missbedömning när man inte skottat ett tak i tid.
Men vad kan man som allmänhet göra innan olyckan varit framme? Om man antingen sett att en istapp fått hänga utan att någon verkar göra något åt den, eller att det verkar finnas akut risk för ett takras?
Att en fallande istapp kan leda fram till en dom för vållande till annans död behöver inte betyda att det är polisens sak att spana efter farliga istappar.
- Vi har säkert fått påringningar, och vi kan be en patrull att ta en titt om de får ett tips. Hänger istappen över en butik går man kanske in och gör ett påpekande, men samtidigt måste vi prioritera. Det är väldigt tydligt. Det är fastighetsägarens ansvar att hålla uppsikt, säger Ulf Karlsson, informationschef vid Polisen i Kalmar län.
Henrik Mortensen, pressansvarig vid Fastighetsägarnas distrikt GFR, ett distrikt som omfattar ett bälte från Göteborg till Kalmar län, säger också att det är fastighetsägaren som har ansvaret.
Vad gör man som förbipasserande om man inte vet vem som äger fastigheten?
- Ser man som förbipasserande att det är akut risk för ett ras så ringer man till larmtjänst så får de kontakta fastighetsägaren.
Ett annat tips enligt Mortensen är att titta in i någon trappuppgång till huset. Enligt lag ska det finnas telefonnummer där till fastighetsägaren.
I Stockholm har ett antal parter gått samman och öppnat en särskild jourlinje dit allmänheten kan ringa och tipsa om istappar. Linjen bygger dock på att fastighetsägarna ansluter sig till tjänsten. Hittills har den inte fått några efterföljare i övriga landet.
- Stockholm ligger längre norrut, och där har problemen varit större, säger Mortensen.