På sommaren minskar antalet vårdplatser på Västerviks sjukhus. Det gör att beläggningstiderna på akuten kan öka. Turismen gör att det blir ett ökat patientflöde.
Trots det är inte bemanningen på akuten större än övriga året.
Det har fått Socialstyrelsen att höja ett varningens finger för vad som kan hända med patientsäkerheten när arbetsbelastningen är hög i en inspektionsrapport.
Inspektionen gjordes i augusti, och var en del av en riksomfattande kampanj. 27 akutmottagningar runt om i landet besöktes, bara två av dem klarade sig från kritik.
Det socialstyrelsens inspektörer framförallt ville kontrollera var hur rutinerna för att bedöma, prioritera och triagera fungerade. Triage är en process för prioritering och sortering av patienter.
Även här är Socialstyrelsen kritisk mot hur det kan fungera sommartid vid akuten i Västervik. Vid hög arbetsbelastning händer det att sjuksköterskorna får delegera bedömningar och prioriteringar till undersköterskor. Sjuksköterskorna gör kontroller av bedömningarna i efterhand.
Socialstyrelsen skriver i sin rapport att man i vissa undantagsfall kan delegera, men att det inte för göras på grund av personalbrist eller av ekonomiska skäl.
Den 15 mars ska sjukhuset svarat på Socialstyrelsens synpunkter.