De senaste dagarna har känslor av otrygghet respektive den faktiska brottsligheten varit en het potatis i den lokala debatten. I en intervju med VT berättade landstingspolitikern Malin Sjölander (M) att hon inte längre vågar gå ut på kvällarna i Västervik – och fick både medhåll och mothugg i sociala medier.
Joakim Jansson, säkerhetschef, har följt debatten, och tycker att den är viktig.
– Det är jättebra att en sådan här debatt kommer i gång, och att man granskar den statistik som finns, säger han.
Han säger att statistik visserligen kan tolkas olika, men att den övergripande bilden visar att Västervik är tryggt i jämförelse med andra områden. Här är de vanligaste problemen att folk cyklar mot enkelriktat eller kör för fort, medan det i storstädernas kranskommuner kan handla om gängkriminalitet och skjutvapen.
– Västerviks kommun är väldigt, väldigt trygg. Tittar man på när någon utsätts för ett oprovocerat brott så kan det givetvis hända i krogmiljö eller när man är berusad, men när en person tar sig från a till b, eller går ut med hunden, då är risken väldigt, väldigt liten enligt den statistik som finns.
Samtidigt är det ett faktum att allt fler känner sig oroliga när de är ute ensamma på kvällen, som VT berättat tidigare i veckan. Joakim Jansson menar att man måste ta de känslorna på allvar.
– Känner man otrygghet, ja då är man otrygg. Vi kan behöva stärka informationsflödet kring hur det egentligen ser ut i Västervik, om när och var det är otryggt. Det kan vi på kommunen säkert bli bättre på.
Joakim Jansson tror också att bättre belysning och föräldravandringar kan öka tryggheten. Det pågår ett antal projekt i kommunen för att lysa upp stadsmiljöerna bättre, däribland i Stadsparken.
Orsaken till att allt fler oroar sig för att röra sig utomhus på kvällarna kan, enligt Joakim Jansson, bero på den allmänna samhällsutvecklingen. Vi översköljs hela tiden av information från hela världen, och många spekulationer sprids snabbt. Ibland kan det vara svårt att skilja på det lokala, regionala och nationella. Mediers bevakning av brott kan också spela roll, tror han.
– Media skriver om ett brott när det händer, när det blir rättegång och när domen faller. Det handlar bara om ett brott, men ibland kan det vara svårt att få det perspektivet.