Robin kan bli årets kockelev

Robin Sjöholms spännande kycklingrecept retade aptiten hos juryn för Årets restaurangelev. Den 9 maj deltar han i finalen i Örebro.

Söker vinnande recept. Robin Sjöholm på hotell- och restaurangprogrammet har några veckor på sig att fundera ut hur han ska laga till de ingredienser som alla tävlande ska använda i sin varmrätt. Foto: Ellen Kindstrand

Söker vinnande recept. Robin Sjöholm på hotell- och restaurangprogrammet har några veckor på sig att fundera ut hur han ska laga till de ingredienser som alla tävlande ska använda i sin varmrätt. Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-04-24 00:25
Vad gör man med högrev, palsternacka, morötter, rimmat sidfläsk, anjovis, sötpotatis och champinjoner?
Det är en fråga som Robin Sjöholm, elev i årskurs tre på gymnasiets hotell- och restaurangprogram brottas med just nu.
Den nionde maj ska han ha hittat svaret, och vara beredd att laga till en varmrätt med de sju ingredienserna på två timmar. Då är han en av åtta elever som gör upp om titeln årets restaurangelev.

Han kvalificerade sig genom att skicka in ett recept på salvia och vitlöksspäckad tulpankyckling med rotfruktstårta. Utöver receptet skickades även en bild på den egenkomponerade maträtten.
Vad tänkte du när du fick se ingredienserna till finalen?
- Högrev är lite speciellt. Det är ganska segt kött. Jag och Mikael (And - lärare på programmet. reds. anm.) har pratat lite om vad man kan göra med högrev, men vi har inte bestämt oss.
Nu ska det köpas in högrev och framöver kommer Robin Sjöholm att testa sig fram tills han lyckats komponera vad som känns som ett bokstavligt talat vinnande recept.

Törs man gissa att du kommer att vara trött på högrev om några veckor?
- Min mamma och pappa lär nog vara trötta efter ett tag, men det är klart att de är stolta över att jag gått till final.
I juryn deltar kockarna Melker Andersson och Markus Anjalay, kända från bland annat TV4, och vinnaren av Årets kock Tommy Myllymäki.

Det kan låta märkligt att tävla i matlagning. Är det bra för eleverna?
- Absolut, svarar läraren Mikael And. Eleverna lär sig att hantera tidspress och att planera sitt arbete.
Tiden är inte det enda stressmomentet. Eleverna lagar till maten inför publik.
Det är tredje året i rad som en elev på hotell- och restauranglinjen kvalificerar sig till finalen. I år kom det in bidrag från 50 skolor runt om i landet. När Robin Sjöholm och Mikael And får spekulera i varför Västerviksskolan varit så framgångsrik så är engagerade lärare en förklaring.
I tidigare årskurser har tävlingsmatlagning varit en kurs i programmet - så icke i år. Däremot har Robin tränat sig på fritiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om