Rofylld folkfest i hamnen

När Hasselöroddarna gled in i hamnen för 30:e året så hade Västerviksborna gått man ur huse för att betrakta evenemanget. Nytt för i år var att fyra sommaskep deltog i rodden.

Arrangörerna poängterar att Hasselörodden inte är en tävling. Istället för att spurta väntade de första båtarna tålmodigt in övriga för att gemensamt ta sig under bron.

Arrangörerna poängterar att Hasselörodden inte är en tävling. Istället för att spurta väntade de första båtarna tålmodigt in övriga för att gemensamt ta sig under bron.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-07-17 00:06
Åskådare var på plats nere i hamnen långt innan Hasselöroddarna ens kunde anas i horisonten. Längs med bryggorna trängdes mängder av nyfikna människor för att få en skymt av de 30-tal båtar som lade till i hamnen. På sedvanligt vis hade roddarna klätt upp sig i gammeldags kläder som matchade väl med de genuina båtarnas karaktär. Trots motvind så var de vid gott mod och de många picknick-korgarna i båtförarna skvallrade om att den traditionella vilostunden på Mjödö hade blivit av även i år.På plats vid årorna fanns Åke Schierbeck och Bengt Molander som en gång drog igång rodden tillsammans med Bertil Lindberg. Åke och Bengt har känt varandra sedan barnsben och man kan lugnt säga att det har blivit en och annan roddtur sedan dess.- Det bästa med årets milda vinter var att det inte blev någon is, säger Bengt och berättar att han och Åke har varit ute och rott regelbundet under hela vintern. - Till och med på julafton.Åke och Bengt lyssnar båda till epitetet båtentusiaster och har åtagit sig att rusta upp och underhålla många av de båtar som deltar i rodden. De har inga planer på att lägga ner Hasselörodden, som de kallar för ett sällskapsjippo.- Det är absolut ingen tävling. Vi kommer att fortsätta med rodden så länge som vi orkar, men vi tror att det förblir en tradition även efter det att vi slutar, säger de.Hasselörodden är en mix av både erfarna och oerfarna roddare. Till de mer rutinerade hör årets nykomlingar  -  sommaskepens besättning. Berndt Fridlund från Norra Vis båtklubb berättar stolt om båtarna från sjön Sommen.- De är traditionsbåtar som användes i slutet av 1800-talet i södra Östergötland innan ångskeppen kom.Man har nu låtit nyproducera 17 exemplar som bland annat kommer att användas under Sommaveckan, då det blir rodd runt hela Sommen. Berndt Fridlund var glad över att han och hans roddare fått möjlighet att delta i Hasselörodden och var särskilt tagen av den massiva publik som tog emot dem i hamnen.- Det bästa är allt folk som har kommit hit för att titta, säger han innan han och de andra ansluter sig till kortegen som tar dem upp till Båtmansstugorna där sill och nubbe väntar.
Sommaskep
Det stavas faktiskt just så, med ett p, som visar det dialektala uttalet.Ett sommaskep förs med åtta mans besättning, sju som ror (den längst fram ror med två åror) och en rorsman.Skepen får vara max 7,5 meter långa. Årorna måste vara av ursprunglig typ och inte överstiga 3,8 meter.De är byggda på en kölplanka, 20-40 cm bred, och saknar alltså köl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om