Rom på en dag
Att Rom är fantastiskt och värt hur många besök som helst är omvittnat. Romfantasterna har definitivt rätt när de säger att staden erbjuder det bästa av allt, de bästa ruinerna, den bästa maten, den bästa kyrkan och den bästa historien med renässansen, medeltiden och antiken.
Forum Romanum. Utgrävningarna av Forum Romanum verkar ha stannat av. Foto: Jan O Lindgren
Foto: Fotograf saknas!
Med tåget från flygplatsen Fiumicino tar det omkring 20 minuter de 33 kilometrarna in till Termini, Roms järnvägsstation. Där finns även tunnelbanan som är ett under av effektivitet.
Vi börjar vår dag med Colosseum. Världens största amfiteater som var arena för cirkus och gladiatorspel ligger i slutet av Via dei Fori Imperiali. Avenyn byggdes under Mussolinis tid med syfte att visa det romerska imperiets storhet.
Forum Romanum var en gång världens politiska och religiösa centrum. Vi vandrar sakta genom Forum Romanum och inser att området med alla ruiner efter palats och andra byggnadsverk är en av det romerska rikets viktigaste minnesplatser.
Vi vandrar i den stekheta solen mot Campidolgio. Det var den viktigaste av det antika Roms sju kullar. Här låg Roms religiösa centrum med bland annat Jupitertemplet. Den vackra trappan och piazzan är ritade av Michelangelo.
Efter en snabblunch på en svindyr turistpizzeria spurtar vi mot Pantheon. Maten måste ges en egen heldag någon annan gång och de goda pizzorna får vänta tills vi besöker pizzerians huvudstad Neapel.
Vi går in i Pantheon och kommer i ro och i skydd för solens strålar. Ett strålknippe söker sig in i Pantheon genom ett hål i takets kupol och lyser upp templet.
Pantheon är en av de romerska antika sevärdheter som är bäst bevarad. Templet byggdes omkring år 100 före Kristus till de klassiska gudarnas ära. Kupolen är inspirationskälla till Michelangelos kupol i S:t Peterskyrkan. Pantheon konverterades till en kristen kyrka år 608.
Att besöka sevärdheterna i Rom är ingen konst. Det är bara att följa de välskyltade stråken. Om man inte ser skyltarna är det bara att följa turistströmmen. En massiv människomassa är till exempel alltid på väg till 1700-talsfontänen Fontana di Trevi. Vattnet kommer ut ur väggen på Palazzo Poli.
Det var här som filmregissören Frederico Fellini lät svenska blonda Anita Ekberg bada i filmen La Dolce Vita som hade premiär 1960.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!