Rötmånaden är här

Rötmånadsperioden har börjat och med den diskussioner kring sur mjölk och mögliga brödbitar.

Västervik2008-07-24 00:06
Sveriges varmaste månadsperiod infaller enligt den gamla Bondepraktikan när solen står i lejonets tecken, vilket i år innebär perioden 23 juli till 23 augusti. Traditionellt sett innebar rötmånaden att maten blev dåligt på grund av bristande kylförmåga i kombination med fukt och värme under juli och augusti månad. I dag finns det väl ingen svensk som saknar kylmöjligheter i hemmet, varpå problematiken med växande mikroorganismer och bakterier har minskat drastiskt. Ändå lever begreppet rötmånad kvar i Sverige och de flesta har nog fått förmaningar från någon äldre släkting att vara extra noga med att ställa in mjölkpaketet i kylen just då.På SMHI har man de senaste 15 åren noterat att Sverige har blivit något varmare under augusti månad.- Det rör sig om några tiondels grader. Det kanske inte låter mycket, men på 50 år kan det ändå bli det, säger man på SMHI.Man tror dock inte att den ökade värmen har någon direkt inverkan på rötmånadens angrepp på livsmedel.- Nej, nuförtiden har väl ordet röta bytt betydelse, det betyder väl snarare att man har tur med något.Marianne Boysen är enhetschef på mikrobiologiska enheten på Livsmedelsverket och förklarar att det är sommarmånadernas höga halt av fukt och värme som får bakterier och mögelsvampar att frodas. Hon kan hålla med om att rötmånaden kanske inte har så stor betydelse i dagens moderna samhälle, där man har goda möjligheter att kyla maten och där livsmedlen dessutom har längre hållbarhet än tidigare. Men hon tycker ändå att rötmånaden kan tjäna som en påminnelse om att mat faktiskt är förgänglig.- Det är bra att bli påmind om hur vi ska behandla maten så bra som möjligt så att vi inte blir sjuka av den. Det är egentligen ett tänk som vi borde ha året om, tycker hon. Förr i tiden drabbades många av vad man kallade för sommarsjuka under rötmånaden, numera mer känt som matförgiftning. Marianne Boysen säger att den typen av sjuka är ganska ovanlig nuförtiden, men att man ändå ser en viss uppgång av matförgiftningsfall under sommarmånaderna.Marianne Boysen har många goda råd för att undvika rötmånadens effekter, men väljer att avsluta med två viktiga ord i rötmånadsbekämpningen.- Kyla och god hygien, sammanfattar hon.
Så klarar du rötmånaden
Kontrollera datummärkning på kylvarorTa med en kylväska med frysta kylklampar om du har långt till butikenSe till att kylvaror kommer snabbt in i kylskåpetSänk temperaturen i kylskåpet till + 5 graderTvätta händerna innan du hanterar livsmedelAnvänd inte samma skärbräda för rått kött och salladKälla: Livsmedelverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om