Runt 20 tjänster ska bort

Någonstans mellan 19 och 23 tjänster försvinner, av totalt 98, när kostverksamheten i kommunen görs om. I alla fall om något av huvudförslagen genomförs.

Susanne Calmunger

Susanne Calmunger

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2010-11-09 06:26
I kostutredningen finns två huvudförslag: med och utan förslaget till skolöversyn. Om skolöversynen vägs in blir det 23 tjänster som försvinner, annars 19. Susanne Calmunger, som jobbar i köket på Gertrudsvik i Västervik, har suttit med som facklig företrädare i kostutredningen. Hon hoppas att minskningen av personal till största delen kan lösas genom pensionsavgångar och att vakanta tjänster inte återbesätts. I dag finns det 15 anställda som är födda under åren 1945-1948. I antal tjänster blir det 13 stycken. Samtidigt påpekar Calmunger att man inte kan ta för givet att alla dessa anställda slutar jobba vid 65 års ålder. En del kanske vill jobba till 67. Men i så fall kan det hända att de blir omplacerade, och det kanske de inte vill. För Gertrudsviks del ser det ut att bli minskad tillagning av varm mat, om Rosavilla och Vapengränd ska laga sin mat själva. Samtidigt blir det mera jobb när speceriförsäljningen centraliseras. Då kommer de stora matpaketen till frukost, fika, mellanmål och kvällsmat att lämnas av på Gertrudsvik, i stället för ute på enheterna. På Gertrudsvik packas varorna sedan om i mindre förpackningar och körs ut till enheterna. I och med detta är förhoppningen att det ska bli mindre svinn, när varorna inte hinner bli för gamla, och mindre leveransavgifter. Calmunger tycker att det är bra att fler kök ska laga sin egen mat. - Det är kreativt och roligt att laga mat, och trevligare för kunden, säger hon. I och med att maten lagas och äts på samma ställe kan personalen också anpassa matlagningen efter vad som är populärt - och mindre populärt - just där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om