Så är läget för "gamla roddklubben"

Ännu har inget beslut fattats i mark- och miljödomstolen om det omstridda huset i Kålgårdsviken. "Det kan ta ganska lång tid", säger Ola Karlsson, miljö- och byggnadschef.

Omstridda hus. Byggnaderna på tomten där roddklubben tidigare hade sin lokal har vållat en lång juridisk strid.

Omstridda hus. Byggnaderna på tomten där roddklubben tidigare hade sin lokal har vållat en lång juridisk strid.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2017-01-17 11:30

Turerna har varit många kring "gamla roddklubben", som huset kallas i folkmun. Fastighetsägaren fick strandskyddsdispens för att driva kafé och kanotuthyrning, men under hösten 2014 fick miljö- och byggnadskontoret tips om att huset användes som bostad. Något som dispensen inte tillåter, enligt miljö- och byggnadsnämnden, som beslöt att upphäva strandskyddsdispensen. Nämnden krävde samtidigt att ägaren skulle ta bort den grind och förbudsskylt som satts upp runt huset för att stänga ute besökare.

Fastighetsägaren överklagade beslutet till länsstyrelsen – och fick delvis rätt. Länsstyrelsen ogiltigförklarade nämndens beslut att återkalla dispensen, och hänvisade bland annat till att nämnden inte kan bevisa att fastighetsägaren avsiktligt kommit med felaktiga uppgifter om vad husen skulle användas till.

Kommunen har i sin tur överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. Och där ligger ärendet nu.

– Vi har inte hört någonting än. Det kan gå fort, men det kan också ta ganska lång tid, säger Ola Karlsson, miljö- och byggnadschef.

I kommunens första beslut fanns ett följdbeslut, som skulle ha börjat gälla när väl dispensen dragits in. I följdbeslutet fanns ett förtydligande om att huset inte får användas för bostadsändamål.

Länsstyrelsen har ännu inte behandlat följdbeslutet, och därför väntar kommunen på besked även om detta.

– Vi har i uppdrag att göra avstämningar varje månad, och kommer att höra av oss till länsstyrelsen i morgon (läs: på tisdag) om detta, säger Ola Karlsson.

I väntan på att länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen ska fälla sina domar återstår bara för kommunen att vänta. Och de domarna kan också överklagas, vilket skulle fördröja processen ytterligare. Nästa instans efter mark- och miljödomstolen är mark- och miljööverdomstolen. För att ett fall ska prövas där måste dock först ett prövningstillstånd beviljas.

– Det är inte säkert att man tar upp fallet, säger Ola Karlsson.

Har kommunen någon kontakt med fastighetsägaren?

– Nej, inte mig veterligen, förutom via hans advokat.

Husets öde har engagerat allmänheten, och miljö- och byggnadskontoret har fått många frågor om vad som kommer att hända med huset. Något man alltså inte kan svara på just nu.

– Det ligger inte riktigt i våra händer, konstaterar Ola Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!