Så blev han nynazist
Mikael Nilsson berättar om sina sex år som skinnskalle.
Foto: MATILDA AHL Mikael Nilsson har ett förflutet som nynazist. I går var han i Västervik och berättade om sina "erfarenheter" och hur han nu har kommit tillbaka till ett normalt liv.
Foto: Fotograf saknas!
Mikael Nilsson har ett förflutet som skinnskalle och nynazist. I går var han i Västervik och talade dels inför årskurs 9 på Ludvigsborgsskolan och på kvällen inför en vuxen publik på Röda korsets mötesplats Kupan.
"Inte bara misshandlade barn blir nassar" var temat.
- Jag kommer från ordnade förhållanden, hade bra betyg i skolan och jag spelade fotboll i Blomstermåla IK. Jag brukar kalla mig för ett "udda fall".
Vad som på relativt kort tid förändrade Mikael Nilssons tonårsliv var ett projektarbete i årskurs 9.
-Vi skulle skriva om nazismen. Jag valde att i stället för att skriva om andra världskriget så skulle jag intervjua och skriva om en nynazist. Arbetet tog tre månader.
- Nynazisten märkte att jag var intresserad av ämnet och utan att jag direkt märkte det så satte han i gång och bearbeta mig och ge sin version om vad som var rätt eller fel.
Mikael blev nynazist. Huvudet rakades, kängorna åkte på och klädseln anpassades.
- Jag kom in på fotbollsgymnasium men situationen blev snart ohållbar. Det var många med invandrarbakgrund inom fotbollen och jag hamnade i slagsmål, säger Mikael Nilsson.
Det blev åtal för misshandel och det hände att han själv åkte på en omgång stryk.
- Jag träffade flera som blev intresserade av det vi höll på med och vi var snart en grupp på över tio personer. Vi kände på vårt sätt gemenskap. Kontakt fick jag även med en nynazistisk organisation i Kalmar.
- Mina föräldrar märkte inget från början men efter nåt år var jag knappt välkommen hem.
Sex år höll eländet på men det kom en vändning.
- Men det var jobbigt till en början. Folk trodde inte på mig och jag fick nobben när jag sökte jobb på grund av mitt förflutna. Det var jättejobbigt.
Nu är Miakel projektanställd i Mönsterås kommun till 50 procent och talar på skolor och fritidsgårdar. Han är verksam inom Exit Fryshuset och flera gånger i månaden är han ute och berättar sin historia. Som i Västervik i går. Han är med i CMO som står för Centrum mot olikfientlighet och i nykterhetsorganisationen NBV.
- Nu har det blivit lättare och folk har börjat hälsa igen. Jag är åter med i fotbollsföreningen, har vanlig klädsel och frisyr.
Mikael har också läst ifatt missade betyg på Komvux.
- Det återstår några och målet är att jag skall kunna komma in på en högskoleutbildning. som det känns nu vill jag på något sätt jobba med ungdom.
På Ludvigsborgsskolan var det knäppt tyst bland eleverna när Mikael berättade sin historia.
- Upplägget på kvällen blev lite annorlunda då åhörarna var vuxna. Föräldrar och fritisgårdsfolk bland andra. Jag pratade då om hur man som vuxen kan arbeta för att hålla ungdomar borta från extremhögern och nynazism.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!