Så delas kultur och fritid upp

Den nuvarande kultur- och fritidsförvaltningen kommer att delas upp mellan barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen. Det föreslår ett "diskussionsförslag" från kommunens ledande tjänstemän.

BUN NÄSTA. Kulturskolan är ett område för barn- och utbildningsnämnden enligt utredningen.Arkivbild: Anders Steiner

BUN NÄSTA. Kulturskolan är ett område för barn- och utbildningsnämnden enligt utredningen.Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-09-06 00:00

Allt pekar på att kultur- och fritidsnämnden läggs ner. Frågan är hur kultur- och fritidsfrågorna ska hanteras av kommunen i framtiden.

Fem kommunala chefer, kommundirektören Carl-Magnus Mårheden, barn- och utbildningschefen Kalle Söderberg, socialchefen Jörgen Olsson, kultur- och fritidschefen Anders Östlund och Joakim Jansson, projektledare för Barns bästa i fokus har lagt fram ett dokument där man dels tittar på framtiden för kultur- och fritid, och dels diskuterar hur Västerviks kommun arbetar med frågor som rör barn och ungdomar.

350 kommunanställda som arbetar med barn- och unga har intervjuats om hur samarbetet mellan de olika förvaltningarna fungerar, och hur man skulle kunna förbättra arbetssätt och ansvarsupplägg.

Skulle förslaget till beslut i diskussionsunderlaget gå igenom skulle barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde.

Från kultur- och fritidsnämnden skulle nämnden få ta över fritidsgårdarna och kulturskolan.

Dessutom tycker de ledande tjänstemännen att man ska diskutera om barn- och utbildningsnämnden ska ta över ett antal verksamheter från socialnämnden:

 Familjenheten som jobbar med barn, unga och familjer. Bland annat som diskussionshjälp vid konflikter i en familj, eller samarbetssamtal vid skilsmässor.

 Barn- och ungdomsteamet inom LSS-omsorgen.

 Tallbackens korttidsboende. Ett boende för barn- och ungdomar med funktionsnedsättningar.

 Arbetet med ensamkommande flyktingbarn.

Kommunstyrelsen föreslås ta över övriga delar av kultur- och fritidsnämnden. Det vill säga bibliotek, idrotts- och fritidsanläggningar, Bryggaren Teater- och Konferens och allmänkulturen.

Där för förvaltningscheferna två resonemang:

 Kultur- och föreningsfrågor är viktiga för en kommuns attraktionskraft. Frågorna kan ses som en tillväxtfaktor, och hör därför hemma hos kommunstyrelsen.

 När det gäller fritidsanläggningarna så finns det ett inriktningsbeslut att så många som möjligt av anläggningarna ska ägas av de föreningar som använder dem. De anläggningar som inte kan föras över ska skötas av de bolag i kommunkoncernen som har nödvändig kompetens. Då ska kommunstyrelsen ha ägaransvar och vara beställare av tjänster.

Diskussionsunderlaget ska närmast avhandlas av kommunstyrelsen på måndag. I ett brev föreslår kommundirektören Carl-Magnus Mårheden att man använder september månad till att inhämta synpunkter från de anställda.

Efter att ha sammanställt och analyserat svaren skulle man mbl-förhandla ett färdigt förslag i slutet av september eller början av oktober, för att kunna ta ett inriktningsbeslut i kommunstyrelsen den 15 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om