Så får du hjälp att sluta röka

Funderat på att sluta röka? På Esplanadens hälsocentral finns hjälp att få.

Tobak. Margareta Sandström (t v) och Viktoria Nilsson är båda tobaksavvänjare på Esplanadens hälsocentral.

Tobak. Margareta Sandström (t v) och Viktoria Nilsson är båda tobaksavvänjare på Esplanadens hälsocentral.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2017-11-22 20:30

På Esplanadens hälsocentral uppmärksammar man särskilt den tobaksfria veckan som infaller varje år vecka 47. Arbetet med att få folk att sluta med tobak pågår ständigt för de två tobaksavvänjarna Viktoria Nilsson och Margareta Sandström. De möter varje dag patienter som vill, eller i alla fall borde, sluta röka.

– Vi försöker så snabbt som möjligt ta kontakt med patienten. Det är då, när man har bestämt sig eller funderar på det som vi kan så ett frö och sätta igång arbetet, säger Viktoria Nilsson.

Man kan få remiss eller självremittera sig till tobaksavvänjare.

– Vi träffas och har ett längre inledande samtal med personen. Vi använder oss av MI, motiverande samtal, för att komma till ett beslut. Sedan bestämmer vi ett slutdatum och gör en individuell plan, säger Margareta Sandström.

Rökning är en stor bov i hälsodramat, det är inga nyheter. Bland annat vattenpiprökningen har ökat i Sverige.

– Det är inte på något sätt ofarligt att röka vattenpipa, fast många verkar tro det. Det fördubblar risken för lungcancer. Den passiva röken från en vattenpipessession visar vid en studie ge fyra gånger högre nivåer av cancerframkallande ämnen och 30 gånger mer kolmonoxid än en cigarett, berättar Margareta Sandström.

Hur gör man då, om man vill sluta?

– Man måste börja med att bestämma sig och sedan sätta ett slutdatum. Det finns många hjälpmedel, nikotinplåster eller spray bland annat. Vi skriver även ut receptbelagda preparat men det är ingen quickfix. Vi håller kontakten i upp till ett år med de som kommer, säger Viktoria Nilsson.

– Det finns en rädsla för att misslyckas. Men det är som att lära sig cykla. Man ramlar ibland men man sätter sig på sadeln igen och försöker. "Din hjärna är kidnappad" brukar jag säga, och det är bara att försöka igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om