Så får du studiemedlen att räcka

Västervik2004-08-18 01:00
Ska du plugga i höst? Håll nere på kostnaderna och tänk på att studielånen ska betalas tillbaka. Det är Jessica Erikssons råd till alla nya studenter. Som blivande civilekonom vet hon hur lätt det är att utgifterna skenar iväg.
- Ett extraknäck är mer eller mindre ett måste, säger hon.
Det är ingen myt att studenter är fattiga. En heltidsstuderande får i dag 6900 kronor i månaden. Av dessa är 2372 kronor bidrag medan resterande del, 4528 kronor, är lån som ska betalas tillbaka.
Trots de dåliga ekonomiska villkoren söker sig allt fler till högre studier, visar Högskoleverkets siffror. Inför årets hösttermin fanns det 120000 sökande till 55000 platser på utbildningsprogrammen i den samordnade antagningen.
- Jag tror att intresset skulle vara betydligt större om studiemedelssystemet varit mer generöst. I dag innebär studier en stor ekonomisk uppoffring för många. Studiemedelssystemet rimmar illa med målsättningen att hälften av en årskull ska gå vidare till högre studier, säger hon.
Redan under det första läsåret insåg hon att hennes egen hushållsbudget inte skulle gå ihop. Med en månadshyra på 3200 kronor för ett rum i en studentkorridor försvann nästan hälften av studiemedlen på ett bräde. Sen tillkom dryga utgifter för den omfattande kurslitteraturen samt alla andra hushållsutgifter.
- När jag blev nominerad och vald till vice ordförande i studentkåren gjorde jag ett studieuppehåll på ett halvår för att hinna med uppdraget. Tack vare styrelsearvodet på 13000 kronor i månaden fick jag ekonomin att gå ihop. Men samtidigt kändes det fel att ge upp studierna som just hade påbörjats.
I dag varvar hon heltidsstudier med heltidsarbete vilket gör att kvällar och helger är intecknade. Men det är inte bara för att få ekonomin att gå ihop som hon dubbelarbetar.
- Många arbetsgivare ser det som en merit om de sökande kan styrka ett engagemang i studentkåren.
Som gammal student får Jessica ofta frågor från nyblivna studenter. Hon råder de flesta att tänka sig noga för innan de skuldsätter sig. Även om det är lätt att få studiemedel till den första terminen rör det sig ändå om pengar som förr eller senare ska betalas tillbaka.
- Finns det möjlighet att skaffa ett extraknäck är det bra. I bästa fall går det kanske att minska lånedelen något så inte skulderna växer för snabbt.
Ett allt vanligare sätt att finansiera studierna är att söka stipendium. Bara i Sverige finns det mer än 10000 olika fonder och stiftelser med en sammanlagd förmögenhet på 100 miljarder kronor. Varje år delar de ut mer än 80 procent av avkastningen på sina pengar. En hel del av dessa pengar är möjliga att söka för den läser högre utbildningar.
- Tyvärr är det inte helt lätt att få dessa eftersom urvalskriterierna är minst sagt snäva. För en vanlig är det nästan omöjligt att komma ifråga, säger Jessica som menar att det är betydligt enklare att minska på utgifterna än att försöka få ett extra tillskott i form av stipendium.
- Det billigaste är naturligtvis att bo kvar hemma, men för de flesta är det inte ett alternativ. Eftersom studentrummen är ganska dyra kan det vara bra att försöka på den vanliga bostadsmarknaden. Det finns många som lyckats få riktigt billig hyra genom att slå sig samman och dela på en större lägenhet.
- Samma sak gäller utgifterna för maten. Även om jag inte själv deltar i några matlag känner jag till flera gäng som delar på matlagningen. Genom att köpa stora förpackningar av basvaror på stormarknaden går det att spara mycket pengar.
Även studentlitteraturen brukar stå för en stor del av utgifterna. Jessica försöker låna så mycket som möjligt av kurslitteraturen på biblioteket. Även om det kan vara kö till de populäraste böckerna finns här tusenlappar att spara.
- Dessutom brukar fjolårsstudenterna sälja av sina böcker. Det finns en hel del annonser på anslagstavlorna eller på internet.
På de flesta högskolor har studentkåren lyckats förhandla fram generösa rabatter hos olika butiker och nöjesställen. Inte sällan handlar det om upp till 25 procents lägre priser på allt ifrån pizzor till tandläkarbesök.
- Utnyttja rabatterna så långt det är möjligt. Vid terminsstarten skickar studentkåren ut en sammanställning över de avtal som gäller för respektive ort. De senast aktuella rabatterna listas sen på studentkårens hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om