Hur kan man förebygga kränkningar och mobbning på sociala medier? Det var huvudfrågan i Steve Johansson och Mikael Bergmans uppsats som de skrev under utbildningen till socialpedagoger. På torsdag kommer de att berätta om vad de kom fram till. Eller snarare, vad de ungdomar som blev intervjuade tycker att man kan göra för att social medier ska bli en trygg plats.
– I vår uppsats ville vi ge ungdomarna en röst och lyfta fram vad de tycker. Ofta är det vi vuxna som har idéer och kommer med förslag. Men det är ungdomarna som har den stora erfarenheten när det gäller sociala medier, säger Steve Johansson.
”Kränkningar på sociala medier - en del av ungdomars vardag” är namnet på uppsatsen och det är ungdomar i gymnasieåldern som blivit intervjuade.
– Vi fick många kloka förslag. Till exempel att äldre elever är förebilder och de skulle kunna gå ut i skolorna och prata med de yngre. De vi intervjuade tycker att det diskuteras alldeles för lite i skolan om sociala medier. De vill ha mer information och samtal, säger Mikael Bergman.
Ett annat förslag var att försöka motverka hat och negativism genom att skriva och sprida positiva saker. Mer kärlek och hjärtan i kommentarsfälten.
– Det är så oerhört viktigt att det jobbas vidare med att motverka mobbning på sociala medier. Många ungdomar mår dåligt. Men det är svårt att komma åt. Generationen som växer upp nu är som testpiloter kan man säga. De är de första som på allvar lever i världen med sociala medier.
Föreläsningen hålls på Stadsbiblioteket, torsdag 12 oktober, klockan 18-19.