Så går det för Järnet efter branden

Industriområdet Järnet i Västervik brann ner i januari 2013. I slutet av det året bestämde sig ägaren för att ansöka om att få bygga bostäder. Efter det har det stått relativt stilla.

Tomt. Än så länge är det tomt på tomten, Lars Ingbrand vill helst se bostäder istället för industrier på fastigheten.

Tomt. Än så länge är det tomt på tomten, Lars Ingbrand vill helst se bostäder istället för industrier på fastigheten.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2017-02-26 11:00

Någon ny plan för området vid industriområdet Järnet har inte fastställts. Det är cirka tre år sedan som ägarna till fastigheten lämnade in en ansökan om att ändra planen, för att tillåta byggnation av bostadshus på den gamla industrimarken.

Lars Ingbrand är en av ägarna till Järnet i Västervik AB, företaget som äger fastigheten. Han befinner sig utomlands. På frågorna om vad som händer med området, och planerna för det, svarar han med en skrivelse till Västerviks-Tidningen.

"Vi - liksom många andra - tycker att det är synd, och närmast slöseri, att en tomt med så stora möjligheter förblir obebyggd eller för den delen åter igen används för industriändamål."

"Bostäder är det föredragna alternativet. Men annars får det återigen bli industri på tomten", menar Ingbrand. Intressenter finns, skriver han vidare.

Läs mer: Han vill ha bostäder på Järnet

Företaget har på eget bevåg låtit göra en miljöhistorisk inventering, och även gjort flera provtagningar av marken i området. All kontaminerad jord efter den gamla järnförädlingen är borttagen, alla värden ligger under gränsen för vad som är tillåtet, enligt Ingbrand.

Daniel Niklasson är planarkitekt på samhällsbyggnadsenheten. Han säger att kommunstyrelsen tidigare fattat beslut om att ta fram ett så kallat planprogram för området. Det arbete har ännu inte påbörjats, mer än på översiktlig nivå.

Att det tagit närmare tre år, och att arbetet ännu inte är igång, förklarar Daniel Niklasson med att man prioriterar, utifrån de direktiv man får från politiken.

– När det rör sig om så här pass komplexa frågor, och så många planer som vi arbetar med, handlar det ytterst om att prioritera.

– Vi har inte upplevt att fastighetsägaren är lika aktiv i den här frågan som du beskriver. Det handlar också om hur mycket man återkopplar till oss och själv driver på arbetet. Utan att vara kritiskt menar jag att vi har inte uppfattat att fastighetsägaren är så angelägen som han verkar ha uppgett till er.

Daniel Niklasson säger också att allt arbete av det här slaget är tidsödande.

– Det är så klart positivt att någon vill bygga bostäder. Men man kan inte påstå att vi har brist på planlagd mark för bostäder i kommunen.

– Det är inte självklart att det är enkelt med bostäder på den här fastigheten. Samtidigt kan man säga att det inte är önskvärt med en ny industrietablering.

– Jag skulle tro att vi börjar att titta på det här så smått under året, men det beror på det inflöde av planer som vi har.

Vad är ett planprogram?

Ett planprogram kan tas fram innan själva detaljplanearbetet påbörjas. Det är ett slags förarbete där man mer översiktligt utreder förutsättningarna för ett område. Det kan bland annat handla om trafikflöde, eller buller i ett område.

Planprogram görs ofta över ett större område för att ge struktur för bebyggelse, grönytor och vägnät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om