Så gräver du i ditt förflutna

I arkiven finns dolda skatter om vårt förflutna. Allt fler väljer att söka rätt på dem – genom att släktforska.

Svårtytt. Det är inte alltid lätt att tyda vad som står i husförhörslängderna...

Svårtytt. Det är inte alltid lätt att tyda vad som står i husförhörslängderna...

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2016-11-12 19:00

En trappa ner på Stadsbiblioteket i Västervik kan medlemmarna i Tjust släktforskarförening hjälpa dig att glänta på locket till din egen släkts historia. På lördagen, under "Arkivens dag", höll verksamheten öppet hus.

Tjust släktforskarförening är en livaktig förening, med totalt närmare 600 medlemmar.

– Tv-program som "Vem tror du att du är" har gjort släktforskning mer populärt. Man vill var man kommer ifrån, sin bakgrund, säger Hans Wiberg, ordförande i föreningen.

Hans Wiberg visar hur man på ett enkelt sätt kan hitta inskannade husförhörslängder och bouppteckningar från de gångna seklen genom de digitala arkiven. Den allmänna kyrkobokföringen infördes 1685, vilket gör det möjligt att hitta en hel del information om de allra flesta som levt efter det.

– Såvida inte kyrkoböckerna har brunnit eller vattenskadats.

Ännu äldre släktingar är oftast svårare att hitta information om – såvida de inte var av finare börd, förstås. Då kan det finnas en del nedskrivet i mantalslängder.

Vissa prästers svårtydda handstil, och eventuella missar i kyrkoböckerna, kan göra släktforskningen till ett riktigt detektivarbete. Det gäller att kunna sin historia för att förstå hur man ska leta, och även ha en ordbok till hands. Prästerna som skrev husförhörslängderna hade en förkärlek för krångliga ord.

– Prästerna var lite fina av sig, ju mer latin desto bättre, säger Ann Persson, kassör i föreningen.

Att få tillgång till de digitala arkiven från datorn hemifrån kostar en slant – men på biblioteket går det att låna föreningens datorer, när forskarlokalen är öppen. Det hålls också regelbundet kurser i släktforskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om