Så här gör du enkelt julgodis

Julen står för dörren och det är dags att börja förbereda inför den stora helgen. När snön har lagt sig ute på backen är det ett perfekt tillfälle att stanna inomhus och baka. VT testar på två enkla, lättlagade recept som passar perfekt för jul och nyår.

Dukning. Både fina och goda.

Dukning. Både fina och goda.

Foto: Moa Dahlgren

Västervik2017-12-17 12:00

Brigadeiros är en chokladspecialitet från Brasilien. Det är ett lätt recept med få ingredienser. Resultatet blir en len, mjuk kolatryffel. Grunden är enkel - bara sötad kondenserad mjölk, smör, salt och grädde. VT valde att dekorera våra med kokos, kakao och guldpulver. Men här är det bara fantasin som sätter gränser.Nötter, krossade polkagrisar eller strössel gör sig också bra som topping.

Guldtryfflar kräver lite fler ingredienser men är lika lätta att göra. När tryfflarna är rullade och doppade i choklad kan man även här kan man sätta sin egen prägel. Kanske vill man ringla mörk choklad över dem eller täcka i silvrigt strössel. VT använde återigen guldpulvret, som finns att köpa på större matbutiker på bakhyllan. Med guldpulvret får man inte bara till det perfekta julgodiset utan också vacker ätbar dekoration till nyårssupén.

Brigadeiros ca 35 st Guldtryffel ca 35 st

En burk sötad kondenserad mjölk (397 g)

25 g smör

2,5 msk kakao

En nypa salt

Kokos, krossad polka, kakao, guldpulver till garnering

Blanda kondenserad mjölk, smör, salt och kakao i en kastrull. Koka på svag värme under konstant omrörning i cirka 10-15 minuter. När smeten har blivit tjockare och man ser kastrullens botten är den klar. Låt svalna.

Rulla till bollar. För att underlätta och undvika extra kladd, doppa handflatorna i olja. Rulla bollarna i valfri garnering/topping.

Lägg de färdigrullade bollarna i knäckformar.

0,75 dl grädde

0,25 g saffran

200 g vit choklad

1 dryg tsk lönnsirap

En nypa salt

200 g vit choklad (till att täcka tryffeln med)

Guldpulver (att strö över)

Koka upp sirap, grädde, salt och saffran. Låt svalna ett tag. Koka upp gräddblandningen igen och rör ner den hackade chokladen. Rör runt tills chokladen är helt smält. Låt svalna tills den går att rulla till bollar.

Smält resten av chokladen i vattenbad. Rulla bollar av smeten och doppa i chokladen. Lägg på ett fat och strö över guldpulver, eller annan topping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om