Så har sommaren varit för krögarna i stan

Sommaren verkar ha varit lyckosam för de restauranger som VT talat med. Nu handlar det om att utvecklas för att inte tappa fart inför hösten och vintern.

Framåt. Linda Åhman på Harrys säger att deras säsong kom igång en vecka senare i år.

Framåt. Linda Åhman på Harrys säger att deras säsong kom igång en vecka senare i år.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2016-08-21 08:00

Många vittnar om bra tillströmning och många matgäster. På Gränsö slott är det första året som Mikael And har hand om mat och dryck.

– Vår sommar har varit högt över förväntan. Tillströmningen av gäster, både turister och kommunbor, har varit stor. Det känns som att det talas väl om oss och Västerviksborna har hittat hit på ett annat sätt än förut.

Många hotellgäster och 30 bröllop har bidragit, berättar han.

– Men även de som "bara" kommer för att äta har varit många, det är riktigt roligt.

– Ni ska vi fokusera på hösten och vintern. Vi ska fortsätta att vara lokala och satsar nog mycket på en helhetsupplevelse kring julborden. Vi ska utvecklas hela tiden.

Elias Besheri på Sahara upplever att det varit lite färre i staden än vanligt. Han ser en utmaning i att fortsatt locka turister till Västervik.

– Vi har bra evenemang i Västervik men vi vet ju allihop att det blivit mindre folk på bland annat Visfestivalen. För 15 år sedan var det helt fullt i hela staden, nu är det färre. Med det inte sagt att det är dåligt med folk, och jag menar att festivalen är jättebra. Men vi måste samlas och tänka framåt, allihop.

Restaurangen satsade på en tydligare inriktning under början av året.

– Det känns som vi gjorde rätt när vi gick mot det mer libanesiska köket. Vi kommer satsa hårdare på det framöver och har flera event planerade. Bland annat en stor reggaekonsert med Kalle Baah. Det är sånt vi kan göra för att förlänga säsongen.

Att hålla igång och fortsätta "hitta på" saker ligger också Henrik Arkåsen på Guldkant varmt om hjärtat.

– Vi är nöjda men det är nu det gäller att hänga i. Vi kan inte gå i vinteride utan vi kommer att utveckla våra evenemang och fokusera på att det ska hända något kul varje månad. Inte bara för gästerna skull, utan för personalen också.

Han tror att Gotlandsbåten har betytt en hel del.

– När vi pratar med folk i restaurangen märker vi att många är här för båtens skull. Det är kul. För oss är sommaren inte helt färdig än men intrycket har varit en stabil sommar, inget rekord men riktigt bra med gäster.

Och kanske börjar vanor att ändras. Linda Åhman på Harrys i Västervik säger att säsongen varit bra för deras del. Men den kom igång sent i år, och att det inte var lönt att jämföra datum med datum.

– För vår del var vecka 28 en besvikelse, de stora mängderna kom inte förrän veckan efter. Men det har nog med förskjutningen av veckorna att göra.

– Särskilt under Visfestivalen kändes det inte bra, då blev vi lite oroliga. Det smällde faktiskt inte till förrän på söndagen, och det kan också ha med vädret att göra, fredagen regnade bort. Men vi kan ha varit lite bortskämda innan.

– Folk kan också ha ändrat sin semesterperiod lite, det gäller nog att vi tänker om när vi planerar framåt.

– Vecka 29 var en rekordvecka för oss, så det har varit mycket folk.

Fatmir Poturqoj på Morella vittnar också om en bra sommar.

– Vi har haft bra med folk. Det är inget rekord men nära. Däremot har vi svårt att uppskatta hur mycket folk det är, vi är mest här hela tiden och jobbar, säger han och skrattar.

– Bra väder är viktigt, det hade vi i juli. Vi har också märkt av Gotlandsbåten, mycket folk ska åka eller har åkt med den. Jag tror också att fler har semestrat hemma, det kan bero på oroligheter i världen. Man kanske stannar hemma och då kanske man också går ut mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om