Flow är ett vetenskapligt begrepp. Det är arbetsrelaterat och är ett tillstånd man befinner sig i när man känner arbetsglädje, motivation och engagemang i en uppgift här och nu. Det är inte bara i kreativa yrken man känner flow, det gäller alla yrkesgrupper.
– Det ska vara lagom utmanande och man ska få använda de färdigheter man har. När det är obalans, till exempel om uppgiften är för svår, blir man oroad och stressad. Är det tvärtom, med för lite utmaning blir man uttråkad. Prestationsförmågan och trivseln sjunker i båda fallen, säger Anna-Carin Fagerlind Ståhl, legitimerad psykolog och medicine doktor från Institutionen Medicin och Hälsa vid Linköpings Universitet.
– Min forskning handlar om hur arbete organiseras för att främja arbetsglädje och motverka psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Det gäller att använda sina färdigheter, kunna påverka och vara delaktig i beslut, men även att ha ett klimat på arbetsplatsen där individer delar med sig av idéer.
Det är viktigt att ledningen uppmuntrar nya idéer och att man får tillfälle att testa.
– Ge utrymme, tid och möjlighet för människor att klura.
När har du flow?
– Jag kan ge ett exempel från min fritid. Jag är vegan och jag tycker om att laga mat, är bra på det till och med. Det är en utmaning att laga veganmat. Man måste tänka nytt, testa och hitta nya lösningar. Då är jag ofta i flow. Alltså, jag känner arbetsglädje och presterar bra.
En av åhörarna, Rikard Larsson, vd på Pentronic som är ett industriföretag med 90 anställda, organiserar produktionen på så sätt att en anställd har ansvar för hela processen i framställningen av en produkt.
– Det här är ett arbetssätt vi hållit på med länge och idag har jag fått bekräftat det jag trott. Ju mer man har möjlighet att påverka ju bättre känns det, säger han.
Föreläsningen hölls på Stadshotellet och arrangerades av Västervik Framåt AB. Åhörarna var cirka 70 till antalet och representerade både näringsliv, kommun och Västerviks sjukhus.
– Forskning är intressant och viktigt. På Linköpings Universitet finns många spännande projekt och det är angeläget att kunskapen kommer till nytta. Det här är ett sätt att nå ut direkt med färsk forskning, säger Magdalena Skogholt, kompensationsutvecklare/marknadskoordinator på Västervik Framåt.