Så kan ni byta grejer

En rostig spik mot en cykelpump? Återvinningstrenden håller i sig och den gamla visan har fått en ordentlig renässans. För den som inte vill kasta sina gamla grejer och helst vill slippa köpa nytt går det att helt enkelt - byta. Organisera en egen bytesträff med kompisarna eller gå med i ett bytesnätverk på internet.

Barnen tröttnar eller växer ifrån leksakerna, men kanske behöver du inte ens spara och köpa begagnat. Kanske går det till och med att byta till sig det man vill ha.  Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Barnen tröttnar eller växer ifrån leksakerna, men kanske behöver du inte ens spara och köpa begagnat. Kanske går det till och med att byta till sig det man vill ha. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Västervik2009-09-09 00:07
Du har en barnvagn du inte längre behöver samtidigt som du är i stort behov av en hyfsad gräsklippare. I stället för att sälja och köpa nytt - varför inte byta? Det behöver inte vara svårt. På nätet finns det bytessajter som fungerar som köp- och säljsajter som Blocket eller Lokus, med skillnaden att man inte säljer utan byter. Du lägger upp en annons med vad du vill byta bort och skriver vad du önskar, och sedan får andra lämna förslag. Det finns också en mer personlig variant där tänket är lite annorlunda, där det inte handlar så mycket om att byta rakt av som att gamla grejer ska komma till nytta i stället för att slängas. Nätverket Freecycle är ett fenomen som spridit sig snabbt de senaste åren, det har nu mer än sju miljoner medlemmar världen över och i Sverige finns ett tiotal lokala föreningar. Vissa grupper finns bara på nätet som e-postlistor och communities, andra ordnar också bytesträffar i verkliga livet. Calle Högberg drog igång en lokal grupp i Göteborg för ett och ett halvt år sedan. - Det handlar om att hjälpa varandra och att få ner konsumtionen. Det ska vara så lätt som möjligt att vara med, och även om det så klart finns ett miljömål som grundtanke får vem som helst vara med av vilken anledning som helst, berättar han. Själv är Calle engagerad för att han funderat mycket på konsumtionens konsekvenser i samhället, men det går alltså bra att vara med bara för att man vill slippa köra soffan till tippen eller har det tajt ekonomiskt. Freecyclegruppen i Göteborg har nästan 600 medlemmar och fyra gånger om året ordnar de bytesträffar där man byter prylar, umgås och har trevligt. Och det är verkligen allt möjligt som byts, ges bort och tas emot. - En kompis till mig la ut ett badkar och en annan 40 gamla flickböcker, det fanns folk som ville ha det. Själv har jag gett bort ett par inlines till en kinesisk utbytesstudent, det kändes väldigt bra eftersom jag ändå aldrig skulle använda dem, säger Calle Högberg. Kanske dags att sluta med slit och släng och hänga på bytestrenden i stället?
Byt på nätet
Lägg upp en annons på samma sätt som på köp- och säljsajter, vänta på bytesförslag från andra. Välj mellan erbjudandena, ta kontakt och ordna med lämning och hämtning. De två största sajterna är www.bytessajten.se och www.rostigspik.se. Ett tips när du lägger upp annonser är att tänka på att minsta lilla grej som du tycker är skräp kan vara intressant för någon annan.

Gå med i ett nätverk På www.freecycle.org kan du leta upp din närmaste lokala grupp, sedan är det bara att skicka ett e-postmeddelande till administratören och vips börjar bytesförslag droppa in. Om du har tur blir du också inbjuden till en bytarträff. Finns det ingen lokal grupp i din stad? Starta en egen! Instruktioner finns på hemsidan. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om