Så löste de sina avloppsproblem

Elva fastigheter på Gränsö gick ihop om en ledning, som invigdes förra våren. - Vår tidsplan var att vi skulle skita kommunalt innan midsommar, och det klarade vi med flera veckors marginal, säger Rolf Burman.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2012-09-08 00:00

Avloppet, som tidigare var infiltration genom markbädd, behövde åtgärdas. Dessutom var dricksvattnet inte bra. Det innehöll järn och mangan.

Rolf Burman, som bor ganska långt ut på Gränsö, började fundera på hur han skulle lösa sina va-bekymmer, och så småningom fick han med sig övriga tio fastighetsägare i området om en gemensam anläggning.

De tog kontakt med Almviks Entreprenad och på vintern 2010-2011 satte de igång med att gräva.

Totalt 650 meter gemensam ledning har de grävt ner. Kostnaden blev 56 000 kronor per fastighet, vilket var betydligt billigare än de hade räknat med och väldigt mycket billigare än om de hade fått betala anslutning till kommunalt vatten och avlopp, även om de också har fått investera i varsin avloppspump för 20 000 kronor och bekosta grävning på den egna tomten.

Samtidigt kan man ändå säga att de har kommunalt va, eftersom avloppet pumpas till kommunens reningsverk på Lucerna, och de får kommunalt dricksvatten i kranarna.

En samfällighetsförening har bildats, som äger de delar av anläggningen som ligger utanför tomtmark. Lantmäterikostnaden på 15 000 kronor stod kommunen för.

Rolf Burman är mycket nöjd med lösningen, som också har höjt värdet på fastigheterna, nu när det finns kommunalt vatten och avlopp till tomtgräns.

Av de elva fastigheterna är bara två bebodda året runt. Hittills är det hälften av de elva som har valt att bara få kommunalt vatten. Övriga har även ordnat sina avlopp via den gemensamma ledningen.

Att det finns ett fungerande va-nät har också ökat intresset för att bygga nytt i området. När VT hälsar på ekar hammarslagen. Två nya bostadshus och ett garage har just uppförts eller är på väg att byggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om