Blev det lite för mycket godsaker i påskhelgen? Eller känns det bara som att det börjar bli dags att dra åt svångremmen inför "beach 2017"? Det är lätt att hamna i bantningstankar när våren kommer och man snart ska lätta på de tjocka vinterplaggen och visa det som finns därunder.
Läs mer:Halva befolkningen är överviktig eller fet
Ungefär hälften av den svenska befolkningen mellan 18 och 84 år är överviktig, eller lider av fetma. Det visar Folkhälsomyndighetens rapport om folkhälsan i Sverige 2017.
Befolkningen i Kalmar län utgör inget undantag. Under åren 2013–2016 var 37 procent överviktiga, medan 14 procent beräknades ha fetma. Kvinnorna klarade sig något bättre än männen när det gäller övervikt; 31 procent vara överviktiga, medan 43 procent av männen var överviktiga. Men när det gäller fetma är läget det omvända: 16 procent av kvinnorna var feta, men bara 12 procent av männen. Uppgifterna baseras på Nationella folkhälsoenkäten, som genomförs varje år av Folkhälsomyndigheten.
Pär Eriksson, folkhälsoepidemiolog på Landstinget i Kalmar län, säger att länet i stort inte skiljer sig nämnvärt mot riket, förutom att det är en lite högre andel kvinnor som är överviktiga och lider av fetma i Kalmar län jämfört med resten av Sverige. De stora skillnaderna hittar man istället mellan kommunerna i länet.
– Det är oroande att det är så pass stor skillnad i livsstilsindikatorer mellan kommunerna, säger Pär Eriksson.
– Vi ser att det skiljer sig mycket mellan inlandskommuner som Högsby, Nybro och Emmaboda och kustkommuner som Västervik. I inlandskommunerna är folkhälsodatan sämre och det är något som vi måste arbeta aktivt med.
Men om man vill ta tag i sin övervikt, hur är det med bantningsmetoder och dieter? Vad funkar och vad funkar inte? Genom åren har det dykt upp den ena metoden märkligare än den andra, som lovar snabb viktnedgång och ett förträffligt resultat. Eller vad sägs om en kost på enbart kex och potatis uppblött i ättika? I bildspelet ovan (framtaget av nyhetsbyrån TT, Tidningarnas Telegrambyrå), ser du några av alla metoder som funnits genom tiderna. Kanske minns du ännu fler?
Livsmedelsverket har i alla fall sin bild klar: Grunden för all viktnedgång är att få i sig färre kalorier än vad man gör av med. Men det är inte alltid så lätt att bryta gamla vanor och mönster. Det finns inte en metod som passar alla, menar de, utan det gäller att hitta ett sätt som fungerar för just dig.
Läs mer:Om kostråd och matvanor (extern länk - Livsmedelsverket)